Provincie Noord-Holland

Onderzoek naar Regionale Uitvoeringsdienst voor het Noordzeekanaalgebied en de Schipholregio

09 december 2010 -

Gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, Velsen, Zaanstad en de provincie Noord-Holland onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheden voor een vorming van een Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) voor het Noordzeekanaalgebied en de Schipholregio.

De Regionale Uitvoeringsdienst richt zich op de uitvoering van de meer complexe milieuwetgeving, bodemproblematiek en bouw- en woningtoezicht.

Samenwerking tussen verschillende partijen moet de belasting voor het milieu in de regio verlagen, de veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving verhogen en vergunningen, handhaving en de wijze van toezicht gelijktrekken.

In het verkennend onderzoek, dat momenteel wordt uitgevoerd, wordt gekeken hoe handhavers en vergunningverleners van de betrokken gemeenten en de provincie hierbij nauwer kunnen gaan samenwerken. Het mogelijke takenpakket, de bestuurbaarheid, het profiel en de kosten van een Regionale Uitvoeringsdienst zijn belangrijke pijlers binnen het onderzoek.

Het verkenningsonderzoek richt zich in eerste instantie op een RUD voor het Noordzeekanaalgebied en de Schipholregio. In dit gebied bevinden zich bedrijven met gelijksoortige milieuproblematiek. Zo zijn er bedrijven met zware milieurisico's, is er complexe bedrijvigheid in een dichtbevolkt gebied en veelvuldige verwerking en vervoer van gevaarlijke stoffen.

Een bovenlokale samenwerking bevordert bovendien de economische groeimogelijkheden voor het hele gebied. Het onderzoek naar een toekomstige RUD houdt de mogelijkheid open om andere geĂŻnteresseerde gemeenten te laten aansluiten.
Na afronding van het onderzoek in het voorjaar van 2011, zullen de deelnemende partijen in mei 2011 een beslissing nemen om de Regionale Uitvoeringsdienst ook daadwerkelijk op te richten.

Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, Velsen, Zaanstad en de provincie Noord-Holland. Zij hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend. De exacte tekst van de intentieverklaring is te vinden op de website www.samen1omgeving.nl.
---