Oranje Fonds nomineert 10 initiatieven voor Appeltje van Oranje

09/12/2010 15:28

Oranje Fonds

Utrecht, 9 december 2010 - Het Oranje Fonds nomineert jaarlijks tien initiatieven voor een Appeltje van Oranje. Vandaag maakt het Fonds de genomineerden voor 2011 bekend. Jaarlijks bekroont het met deze prijs unieke, succesvolle sociale projecten. Het thema voor de komende uitreiking is Kunst Beweegt. Alle genomineerden pakken met kunst een maatschappelijk vraagstuk aan en verbinden zo groepen mensen met elkaar. Ieder jaar vindt in mei op Paleis Noordeinde de uitreiking plaats uit handen van Prinses Màxima.

De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, legt uit: "Met het Appeltje van Oranje spreken wij in de eerste plaats waardering uit voor het werk en de inzet van de winnende organisatie. Daarnaast willen we hiermee anderen inspireren om soortgelijke initiatieven op te zetten." De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Koningin Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. In mei 2011 reikt Prinses Màxima de prijs uit op Paleis Noordeinde. De genomineerden voor het Appeltje van Oranje 2011 zijn afkomstig uit het gehele koninkrijk. In vijf regionale voorrondes kwamen zij als beste naar voren.

De genomineerde initiatieven zijn: Theatergroep Cactus (Stichting Theatergroep Cactus te Arnhem); Shake it! Academy (Whaa projectbureau voor diversiteit te Nijmegen); Über Uns, een project over ons (Union by Fiction te Maastricht); Hip Hop Lab 040 (Lumens Groep te Eindhoven); Introduction of Musical Theatre to St. Maarten (Motiance Dance School Foundation te St. Maarten); Samen mozaïeken is een steentje bijdragen aan de Nieuwe Nachtegaal (Stichting Woonbron Prins Alexander te Rotterdam); Leef-Tijd (Respect Zorggroep Scheveningen in samenwerking met Welzijn Scheveningen); Sociaal circus Jong geleerd, jong gebleven (Stichting Oosterparkheem in samenwerking met Jeugdcircus Santelli te Groningen); Zoet & Zout (Stichting ZID Theater te Amsterdam); De Deconstructie van Edsel K. (Stichting Teatro KadaKen te Curacao).

Het Oranje Fonds is het grootste fonds van Nederland op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 24 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.





http://www.oranjefonds.nl/appeltjes/