BDO Accountants & Adviseurs

BDO-onderzoek 'Trends in Controlling' 'Controllers worstelen met veranderingen eigen rol'

Controllers vinden het belangrijk betrokken te worden bij strategische en beleidsmatige beslissingen van hun onderneming. Dat blijkt uit onderzoek van BDO onder meer dan 200 controllers en financieel managers, dat vanaf dit jaar jaarlijks zal worden uitgevoerd. De verschuiving binnen finance & control van louter 'financiële man' naar sparringpartner voor de directie heeft bij 78 procent van de ondervraagde ondernemingen al plaatsgevonden.

Toch zegt 26 procent van de ondervraagden juist de eigen rol in de organisatie in 2011 als grootste uitdaging te beschouwen. Onderzoeker Pieter-Paul Saasen, partner bij BDO: "Het past in de tijdsgeest dat er meer wordt verlangd van een controller dan enkel het leveren van rapportages achteraf. Ons onderzoek toont aan dat die rolverandering niet voor iedereen even gemakkelijk is."

89 procent van de ondervraagde controllers is het eens met de stelling dat het belangrijk is dat ze als business partner van de directie bij strategische en beleidsmatige zaken worden betrokken. Dat de controller daardoor eerder wordt ingeschakeld, wordt door 31 van de 221 respondenten spontaan genoemd als een van de voordelen. 27 respondenten zeggen dat een controller in de rol van business partner beter in staat is de ondernemingsrisico's in te schatten.

Grootste uitdaging controllers in 2011
1 Mijn rol binnen de organisatie
2 Het innoveren van de bedrijfsvoering
3 Risicomanagement

4 Kostenbesparingen doorvoeren
5 De toegenomen vraag om transparantie
6 De relatie van mijn organisatie met de bank
7 Innoveren van onze producten / diensten
8 De relatie van mijn organisatie met de fiscus (1 = grootste uitdaging)

Ook werd respondenten gevraagd enkele nadelen te noemen, van hun verschuivende rol binnen de organisatie. Het verlies van onafhankelijkheid wordt daarop door 35 respondenten als nadeel genoemd en de hogere werkdruk door 38. Opvallend is het aantal respondenten dat zegt geen enkel nadeel te zien in de verschuivende rol: 46.

Transparantie geeft vertrouwen maar is ook concurrentiegevoelig Naast het thema 'veranderende rol van de controller' werden de deelnemers aan het onderzoek ook ondervraagd over transparantie en de toegenomen vraag van stakeholders naar ondernemingen om openheid van zaken te geven, onder andere op financieel gebied. 86 procent van de respondenten vindt het belangrijk stakeholders inzicht te verschaffen in de voor hen relevante gedeeltes van de bedrijfsvoering. Daarvan is 19 procent van mening dat dit het onderlinge vertrouwen tussen de onderneming en haar stakeholders bevordert. Van de 14 procent die het geven van inzicht in de bedrijfsvoering niet belangrijk vindt, vindt de helft dat ze met de huidige (wettelijke) rapportages al voldoende transparant zijn. Saasen: "Ondernemingen zien enerzijds de voordelen van transparant zijn, want openheid naar stakeholders versterkt de onderlinge band. Anderzijds voelen ondernemingen zich in de kaart gekeken door de concurrentie. Hier is bij uitstek een rol weggelegd voor de controller, die ervoor kan zorgen dat louter relevante informatie bij de betreffende stakeholder belandt." 25 procent van alle respondenten zegt de concurrentiegevoeligheid van transparant zijn, als nadeel te zien.

Over het onderzoek
Voor het onderzoek Trends in Controlling ondervroeg BDO 221 deelnemers van de BDO CFO/Controllers Circle, kennisbijeenkomsten voor controllers, waaraan zowel BDO-klanten als niet-BDO-klanten deelnemen. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de mate waarin ontwikkelingen binnen finance & control, zoals de toegenomen vraag om transparantie, van invloed zijn op het dagelijks werk van de controller en zijn rol binnen de organisatie. BDO heeft de intentie dit trendonderzoek jaarlijks uit te voeren. Bekijk alle resultaten op: www.bdo.nl/controllerscircle. Bron:
BDO Nederland
Datum:
10-12-2010 10:55
CONTACTPERSOON
Sara Sprakel (040) 269 82 72