Ministerie van Defensie

Defensie ondertekent besparend munitiecontract

9 december 2010, 16.17 uur

Defensie heeft afgelopen week een overeenkomst gesloten voor de levering van midden- en groot kaliber munitie met de firma Rheinmetall Waffe Munition (RWM) uit Duitsland. Het contract, met een looptijd van 10 jaar, gaat veel besparingen opleveren. Een vurende Pantserhouwitser

Schout-bij-nacht Klaas Visser, directeur Wapensystemen van de Defensie Materieel Organisatie (DMO): "We hebben gekeken of de levering van munitie niet goedkoper, sneller, klantgerichter en eenvoudiger kon, ook wat de beheersaspecten betreft. Met dit raamcontract wordt dat allemaal mogelijk. Het wordt goedkoper, bijvoorbeeld omdat we nu bij buitenlands gebruik en opslag geen BTW meer hoeven te betalen."

Eenvoudiger, sneller, klantgerichter Een andere besparing is de vereenvoudiging van het financiële beheer. Tot voor kort werden meerdere, losse overeenkomsten gesloten, nu staat alles in één contract. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over snellere levertijden en behoort het afroepen van kleine hoeveelheden tot de mogelijkheden.

44 munitiesoorten Het raamcontract voorziet in de levering van 44 munitiesoorten, waaronder midden- en groot kaliber munitie en pyrotechnische munitie (rook(hand)granaten en munitie voor granaatwerpers van 66 en 76 mm). Het Munitiebedrijf van de DMO kan de munitie op afroep bestellen voor alle defensieonderdelen. De eerste leveringen vanuit de nieuwe overeenkomst, de modulaire ladingen voor de Pantserhouwitser, vinden al in 2011 plaats.

Achtergrondinformatie

* Pantserhouwitsers