Grijpgrage Greet houdt Nederland het Schoonst

09/12/2010 16:30

Stichting Nederland Schoon

Mevrouw Rothuizen is de ZwerfAfvalPakker 2010

Met ruim 350 stemmen is mevrouw Greet Rothuizen de winnaar van de verkiezing ZwerfAfvalPakker (ZAP'per) van het jaar, die de Stichting Nederland Schoon dit jaar voor de eerste keer organiseerde. Zij ontving uit handen van TV-corifee Rob Geus een prachtige trofee en een weekendje weg in een strandhuisje op de Kennemer Duincamping. De tweede prijs is gewonnen door mevrouw Lia op den Kelder uit Nibbixwoud met 274 stemmen en de heer Rene Vanstaen werd derde met 258 stemmen.

Met de grijper op pad

De krasse 81-jarige gaat eens in de twee weken met een grijper en plastic zak in haar woonplaats Deventer op pad om zwerfafval te ruimen. Ze raapt van alles op, variërend van blikjes tot aan lege sigarettenpakjes, en laat de buurt weer netjes achter. Ook Lia op den Kelder is al jarenlang wekelijks in de weer rondom de plaatselijke sportvelden om zwerfafval op te ruimen. Rene Vanstaen loopt door weer en wind met zijn speciale kar door de Schinveldse straten. De prijswinnaars staan symbool voor het grote leger vrijwilligers dat zich geheel belangeloos inspant om onze leefomgeving vrij van zwerfafval en leefbaar te houden.

Jurering

Uit de talrijke aanmeldingen heeft een onafhankelijke jury onder leiding van Rob Geus de 15 genomineerden bepaald. Hierbij werd een aantal criteria gehanteerd. Zo is gekeken naar de hoeveelheid zwerfafval die werd opgehaald, de originaliteit en de duur van de activiteiten. Al met al een zware klus, want het liefst zouden ze al die mensen die zich inzetten voor een schoner Nederland willen belonen. Uiteindelijk heeft het publiek bepaald wie als winnaar uit de strijd is gekomen. Zij konden hun stem uitbrengen op de speciale website die voor ZAP was ingericht.

Prijzenregen

De winnaars werden in het gemeentehuis van Moordrecht flink in het zonnetje gezet. Alle genomineerden waren aanwezig en het bleef tot het laatste moment spannend wie zich ZAP'per van 2010 mocht noemen. Naast de prijsuitreiking ontvingen alle genomineerden een ZAP-speld met bijbehorende oorkonde.

Het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012

Het Focusprogramma 2010-2012 is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt.

Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl