Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten maken aanvragen subsidies eenvoudiger!

09.12.2010

Regeldrukambassadeur Gebben (burgemeester Renkum) roept gemeenten op om niet gelijk te schrappen in de subsidie bedragen, maar te bezuinigen op het gehele subsidieproces. Het aanvragen van subsidies wordt met de Algemene Subsidie Verordening niet alleen eenvoudiger. Het optimaliseren van het subsidieproces heeft ook financiële consequenties. Wanneer de gemeente optimaal het vereenvoudigde proces invoert bespaart zij daar in totaliteit bijna 12 miljoen euro voor burgers en ondernemers. `Dit soort bedragen zet immers zoden aan de dijk!`

Het afgelopen jaar is een groot aantal gemeenten actief aan de slag gegaan met het eenvoudiger maken van het gehele subsidieproces. Dat betekent dat het voor de burger en ondernemer eenvoudiger en goedkoper wordt om subsidies aan te vragen.

Woensdag 8 december jl. vond het eindcongres plaats van het programma "Minder regels, meer service". Tijdens dit congres werd stilgestaan bij vier jaar succesvol werken aan het verminderen van de administratieve lasten en het verbeteren van de dienstverlening. Een groot aantal gemeenten werd in het zonnetje gezet.

Speciale aandacht was er voor de gemeenten die het afgelopen jaar het Werkprogramma "Subsidie zonder moeite" hebben gevolgd. Met de implementatie van de Algemene Subsidie Verordening en het optimaliseren van het subsidieproces heeft een groot aantal gemeenten het mes gezet in de uitgebreide verantwoording en hiermee een grote vermindering gebracht in de administratieve lasten. Voor de burger en ondernemer betekent dit concreet dat men inzicht heeft waarvoor men subsidies kan aanvragen, dat er standaard formulieren zijn waarmee men deze subsidie kan aanvragen en aan welke verplichtingen men bij toekenning dient te voldoen. Ook de kosten voor de gemeentelijke organisatie neemt behoorlijk af, de totale afname kan zelf oplopen tot 10 miljoen euro.

De gemeenten Waalwijk, Apeldoorn, Utrecht, Texel, Kampen, West Maas en Waal, Laarbeek, Oldenzaal, Het Bildt, en De Wolden hebben binnen dit werkprogramma het beste gepresteerd en kregen daarom persoonlijk een oorkonde en een medaillle uitgereikt.

Minder Regels Meer Service is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de VNG.

Meer informatie over de Algemene Subsidie Verordening kunt u vinden op www.minderregelsmeerservice.nl

Vanaf 1 januari 2011 staat deze informatie op
www.vng.nl/minderregeldruk