Gemeente Barneveld


Gebiedsvisie voor Overgangszone Esvelderbeek

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld heeft ingestemd met de Gebiedsvisie Overgangszone Esvelderbeek tussen Barneveld-Noord en bedrijventerrein Harselaar. In de visie staan de doelstellingen en ambities van verschillende partijen, die bij de verdere ontwikkeling van de Esvelderbeekzone zijn betrokken, zoals het Waterschap Vallei & Eem, het Geldersch Landschap en de gemeente Barneveld. De komende jaren ligt de nadruk op de aanleg van een waterberging voor Harselaar, de aanleg van bos/nieuwe natuur en de inrichting van de Esvelderbeek tot ecologische verbindingszone.

De Esvelderbeek ligt in het gebied tussen Barneveld-Noord en het bedrijventerrein Harselaar. Het gebied is aangemerkt als een zogenoemde (natte) ecologische verbindingszone. In de Structuurvisie 2009 van de gemeente Barneveld is het gebied aangewezen als (groene) bufferzone tussen de (toekomstige) bebouwing van Barneveld-Noord en het bedrijventerrein Harselaar. Verschillende partijen, zoals het Waterschap Vallei & Eem, het Geldersch Landschap en de gemeente Barneveld, willen het gebied ruimtelijk invullen. Daarnaast is er een aantal particuliere initiatieven, zoals de ontwikkeling van een landgoed. De gemeente Barneveld heeft het initiatief genomen om met alle betrokken gebiedspartijen een wensenlijst voor de ruimtelijke invulling van het gebied op te stellen. Onderdeel van het proces was een drietal interactieve gebiedssessies met de betrokken partijen.

Gebiedsvisie
Landelijk Adviesbureau Eelerwoude heeft de afgelopen periode - op basis van de gesprekken met de gebiedspartijen - de Gebiedsvisie Overgangszone Esvelderbeek opgesteld. In de visie is een onderscheid gemaakt tussen projecten die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd en projecten die op langere termijn kunnen worden ontwikkeld.

De komende jaren ligt de nadruk op de aanleg van een waterberging voor (overtollig regen)water van het bedrijventerrein Harselaar. De waterberging komt aan de noordzijde van de overgangszone, direct ten zuiden van het bedrijventerrein Harselaar. De waterberging wordt voor een gedeelte gerealiseerd op het (toekomstige) Landgoed Bloemendal. Daarnaast wordt de komende jaren bos aangeplant en nieuwe natuur ontwikkeld en wordt gewerkt aan de inrichting van de Esvelderbeek tot ecologische verbindingszone. Het is de bedoeling, dat het gebied in de toekomst de (recreatieve) schakel wordt tussen het Valleigebied in het westen en het Veluwegebied in het oosten.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl