Gemeente Dongen

Thema-avond Overvalpreventie zeer druk bezocht

Publicatiedatum: 9-12-2010

De thema-avond Overvalpreventie in het gemeentehuis van Dongen op woensdagavond 8 december, is zeer druk bezocht. In totaal waren ongeveer 320 winkeliers, cafetariahouders en hun personeelsleden aanwezig.

,,Goed dat u met zo velen bent, ook al is de aanleiding triest, sprak burgemeester Simone Dirven van Aalst, die het initiatief tot de avond had genomen. In de voorbije weken heeft in Dongen een reeks van 7 overvallen plaatsgehad. De politie heeft drie aanhoudingen verricht en daarmee twee overvallen opgelost.

De zeer druk bezochte thema-avond in de hal van het gemeentehuis

De problematiek van overvallen is een landelijke trend, die al enkele jaren met name speelt in de donkere maanden oktober, november, december. Tot dusver is Dongen gevrijwaard gebleven van overvallen, maar dit jaar niet.

Impact
,,Er is sprake van een voor Dongen zeer ongewone situatie, die veel onrust oplevert. Niet alleen onder winkeliers, ondernemers, maar onder de gehele bevolking. Daar moet zo snel mogelijk een eind aan komen, aldus de burgemeester. Behalve de extra surveillances in Dongen en andere acties van de politie, is gekozen voor het houden van de informatieavond. Deze werd georganiseerd vanuit de expertise van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Midden- en west Brabant (RPC). Het RPC brengt partijen (zoals ondernemers, politie, gemeente) bij elkaar om gezamenlijk actie te ondernemen tegen vormen van criminaliteit, zoals een overval.

Doel
,,Het doel van deze avond, zo sprak de burgemeester tot de massaal verzamelde Dongense ondernemers, ,,is samen ons bewustzijn vergroten. Hoe voorkom je een overval? En als het toch gebeurt: wat moet je doen? De enige manier er om er écht iets aan te doen is: in gezamenlijkheid de criminaliteit aanpakken. Deze avond is niet: meteen de oplossing van het grote probleem. Deze avond is het begin van de start. U zult zelf ook stappen moeten zetten. Met zijn allen gaan we voor hetzelfde doel. Met elkaar maken we afspraken. Met elkaar werken we samen. Met zijn allen nemen we onze verantwoordelijkheid. Met zijn allen doen we wat we kunnen. Ieder vanuit zijn eigen rol. Wat kan ik doen? Wat moet ik doen? We kijken niet meer terug, we kijken vooruit. Vanavond krijgt uit tal van handreikingen, tips, instrumenten aangereikt om overvallen tegen te gaan. Ik wens u een leerzame avond toe, die ons een stap dichter brengt bij een veiliger Dongen, zo besloot de burgemeester.

Presentatie
Na een heldere toespraak van politieteamchef Tino van Ommen over de inzet en wijze van aanpak van de politie Gilze-Rijen, Dongen, kregen de aanwezigen een complete presentatie Overvalpreventie, verzorgd door de experts van het RPC. Behalve films, was er ook een simulatie van een overval, met inzet van een als overvaller vermomde acteur. Na de afsluiting was er gelegenheid voor onderling bijpraten.

,,Een zeer geslaagde avond. Zowel wat betreft de opkomst als de informatie die we hebben gekregen. Heel nuttig om dit met elkaar zo te doen, sprak Victor Stierman, voorzitter van de ondernemersvereniging Dongen Promotion.

Klik hier voor de RPC-presentatie in Dongen

Klik op www.rpcmwb.nl voor de website van RPC

Veiligheidsscan
Ondernemers in Dongen die alsnog mee willen doen aan de veiligheidsscan, kunnen daartoe informatie vinden op de site: www.stavoorjezaak.nl
Via deze site kan digitaal een aanvraag worden gedaan c.q. een schriftelijke exemplaar van het aanvraagformulier worden aangevraagd. Informatie over de scan, kan ook worden ingewonnen bij de wijkagent.