Gemeente Hoorn

Stadstoezicht controleert op vuurwerk

Bureau Stadstoezicht gaat in de maand december extra controleren op het te vroeg afsteken en in bezit hebben van vuurwerk. Stadstoezicht werkt hierin nauw samen met de politie en Bureau Halt. Doel is om de overlast door vuurwerk de komende weken te beperken. Naast de reguliere controles gaan de inspecteurs van Stadstoezicht op 29, 30 en 31 december samen met de politie gerichte controles houden op het te vroeg afsteken van vuurwerk. Jongeren tot 16 jaar die voor het eerst worden aangehouden voor een vuurwerkovertreding krijgen een alternatieve straf via Bureau Halt.

Boetes Op 29 december start de voorverkoop van het vuurwerk. Vuurwerk mag tot 31 december verkocht worden. Daarbuiten is het verboden om vuurwerk te hebben. Boetes voor het in bezit hebben van vuurwerk buiten de toegestane periode variëren van 90 euro voor minder dan 10 kilo tot ruim 1300 euro voor meer dan 50 kilo vuurwerk. Boetes voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane periode zijn voor jongeren van 12 tot 16 jaar 45 euro en vanaf 16 jaar 90 euro. Vuurwerk afsteken mag alleen vanaf 31 december 10.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur.

Winkeldiefstal Een inspectieteam van Stadstoezicht heeft assistentie verleend bij een aanhouding op de Ramen. Het ging om een winkeldiefstal, waarbij het personeel de dief op heterdaad had betrapt en aangehouden. De inspecteurs hebben de man aangehouden en overgedragen aan de politie.

Helm dragen Tijdens een reguliere ronde hebben toezichthouders van Stadstoezicht twee mensen op een brommer aangehouden. De bestuurder reed over het fietspad en de passagier droeg geen helm. Bij de aanhouding bleek dat de bestuurder nog niet oud genoeg was om op een brommer te mogen rijden. Hiervoor kreeg de jongen een boete. De passagier kreeg een boete voor het niet dragen van een helm. Na overleg met de ouders is de bestuurder voor een alternatieve straf aangemeld bij Bureau Halt.

Geplande acties In week 50 staan naast de reguliere inspectierondes de volgende acties gepland: * Fietsen in voetgangersgebied * Verkeersveiligheid rondom scholen * Controles parkeervergunninggebieden * Huisvuilcontroles Kersenboogerd/Grote Waal, vooral rondom de ondergrondse containers