Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Vuurwerkpreventielessen op SGM en Schoonoord

Op Scholengemeenschap Maarsbergen en op Schoonoord in Doorn heeft Refke de Groot vuurwerkpreventielessen gegeven. Namens HALT Regio Utrecht gaf zij voorlichting aan middelbare scholieren over het gebruik van vuurwerk. En vooral wat de consequenties kunnen zijn als er op onverstandige wijze met vuurwerk wordt omgegaan.

Waarbij het voorbeeld van een jongen werd genoemd die een niet-ontplofte strijker oppakte en even later tot de ontdekking kwam dat hij drie vingers miste. De reactie van de scholieren hierop was: `Wat stom om vuurwerk op te pakken dat niet is afgegaan'. Refke de Groot was blij dat de scholieren op deze manier reageerden. ,,Maar helaas komen veel jongeren hier pas achter als ze zien dat bij een vriend of vriendin vingers worden afgerukt of dat ze blind raken."

Vorig jaar zijn 770 mensen in het ziekenhuis terechtgekomen na het gebruik van vuurwerk. Hierbij was in zo'n 75% sprake van het gebruik van legaal vuurwerk. ,,Zo is een jongen blind geworden door een babypijl die via een heg afketste en in zijn oog terechtkwam. Zijn droom was piloot te worden."

Daarom gaf Refke de Groot vooral tips om op zo'n veilige manier mogelijk vuurwerk af te steken. Waarbij zij de noodzaak om een aansteeklont te gebruiken en het opzetten van een veiligheidsbril extra benadrukte. Hierop volgde gejoel vanuit de klas, want een veiligheidsbril ziet er stom uit.... Waarop Refke de Groot gevat reageerde. ,,Als jullie als groep afspreken om allemaal een veiligheidsbril op te zetten, dan is het probleem van er niet uitzien opgelost. Het liefst heb ik zelfs dat ouders jullie verplichten om een veiligheidsbril op te zetten. Want in liefst 1/3 van alle ongelukken met vuurwerk gaat het om oogletsel!"