FNV

FNV Bouw: deeltijd-WW niet op plank, maar van stal

09-12-2010

FNV Bouw is teleurgesteld over het standpunt van minister Kamp (SZW) om van de deeltijd-WW geen permanente voorziening te maken. Volgens de vakbond is de bouw nog lang niet uit de rode cijfers. Op papier valt de inactiviteit misschien mee, maar als je bouwplaatsen bezoekt, schrik je van de akelige stilte.

In andere sectoren trekt de economische activiteit aan, maar op bouwplaatsen overal in Nederland ligt het werk stil. FNV Bouw vraagt de minister om zich te herbezinnen: haal de deeltijd-WW permanent van stal en laat `m niet `op de plank te laten liggen', zoals de minister het tijdens de behandeling van zijn begroting heeft verwoord.

John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, maakt zich grote zorgen over de terughoudendheid waarmee de regering acteert op deze en andere `crisisdossiers'. Vandaag bleek uit TNO-onderzoek dat het herstel van de bouwsector ook op de lange termijn langzaam zal gaan. "Het wordt nog ingewikkeld: de afgelopen jaren hebben we alles op alles gezet om mensen aan het werk te houden omdat we onze vakmensen de komende jaren nog keihard nodig hebben. Maar de orderportefeuilles drogen steeds meer op. Deeltijd-WW is dan een van de fatsoenlijke maatregelen en ver te verkiezen boven de misstanden die we nu zien, zoals het ontduiken van de Wet Melding Collectief Ontslag. Als bouw-vakbond hebben we al eerder gezegd: wie kan, moet zijn steentje bijdragen. Overheid en bedrijfsleven moeten nu de handen ineen slaan. Het stoppen van de deeltijd-WW kan voor veel bedrijven de laatste druppel zijn."

Krappe tijden Minister Kamp beweert dat het dieptepunt van de crisis in de bouw voorbij is. Om die reden is de minister van plan de genomen crisismaatregelen (waaronder de deeltijd-WW) te beëindigen. Echter, de statistische werkelijkheid strookt niet met het beeld dat ondernemers en werknemers in de bouwsector hebben van de nabije toekomst. De bouwsector zit laat in de cyclus en is nog lang niet door de krappe tijden heen. Het voorgenomen kabinetsbeleid om te stoppen met maatregelen om de bouw er bovenop te helpen, zal voor de bouw niet goed uitpakken. Door het hele land worden (soms prestigieuze) bouwprojecten stopgezet of niet verder ontwikkeld omdat gemeenten de financiering niet langer rond kunnen krijgen. Ook de woningcorporaties zijn bezorgd over hun investeringsvermogen. Bovendien is er geen signaal dat de woningmarkt op korte termijn uit het slop raakt. FNV Bouw pleit al maanden voor verlenging van de crisismaatregelen, omdat de crisis in de bouwsector nog zeker tot midden 2011 aanhoudt. Deeltijd-WW is een goede maatregel gebleken: in 2010 heeft de bouw het grootste aandeel in het totaal aantal uitkeringen van dat jaar, wat heeft bijgedragen aan een beperking van de werkloosheid. In de bouw worden nog altijd 50.000 ontslagen verwacht.