Gemeente Goedereede


GGD Rotterdam-Rijnmond adviseert hygiënische maatregelen tegen buikgriep

Het is weer winter. Dit betekent dat norovirus zich verspreidt over Nederland. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn er mensen met buikgriepklachten als gevolg van dit virus. Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt. De GGD Rotterdam-Rijnmond geeft een aantal adviezen om verspreiding van het virus te beperken.

De meest voorkomende klachten zijn: braken, diarree, plotseling beginnende misselijkheid soms met hoofdpijn, maagkrampen en/of milde koorts. Het virus wordt overgedragen via diarree en braaksel dat meestal via de handen in de mond terecht komt.

Rol GGD

Omdat norovirus erg besmettelijk is, worden vaak groepen mensen tegelijkertijd ziek, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verpleeghuizen en crèches. Maar ook in thuissituaties worden vaak alle gezinsleden ziek. Instellingen waar groepen mensen en kinderen verblijven zijn wettelijk verplicht een (mogelijke) uitbraak te melden bij de GGD. Tot nu toe hebben twaalf instellingen zich gemeld bij de GGD met een uitbraak van buikgriepklachten onder medewerkers en cliënten. De GGD geeft instellingen adviezen en neemt passende hygiënemaatregelen om te voorkomen dat meer mensen ziek worden.

Hygiënemaatregelen

Om een besmetting met norovirus te voorkomen is het belangrijk om te weten dat iemand met diarree en/of braken het virus makkelijk kan overbrengen, tot drie dagen na het verdwijnen van de buikgriepklachten (diarree en/of braken).

Om verspreiding te beperken kunnen in de thuissituatie de volgende hygiënemaatregelen worden genomen:

* handen wassen met veel water en zeep na toiletgebruik, voor het klaarmaken van eten, voor het eten, na het opruimen van braaksel en diarree en het schoonmaken van door braaksel en/of diarree bevuilde oppervlakten;

* bij voorkeur papieren handdoekjes gebruiken om de handen af te drogen, als dat niet kan verschoon dan dagelijks de handdoek;
* dagelijks het toilet schoonmaken;

* door braaksel en/of diarree bevuilde kleding, beddengoed en dergelijke in een niet te volle wasmachine op een zo hoog mogelijke temperatuur wassen.

Laat de zieke tot en met drie dagen na het verdwijnen van de buikgriepklachten:

* geen eten klaarmaken;

* indien mogelijk, een apart toilet gebruiken.

Voorkom uitdroging

Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. Het belangrijkste is dat de zieke voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. De meeste mensen hebben een of twee dagen last van braken en/of diarree. Na vier dagen zijn de symptomen geheel verdwenen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en langer duren. Mensen die na vijf dagen nog ziek zijn, kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts.

Meer informatie

Algemene vragen over buikgriep en het norovirus? Bel de Gezondheidslijn van de GGD via telefoonnummer (010) 433 99 66 of kijk op www.ggd.rotterdam.nl. Voor meer informatie over norovirus klik op: norovirus specifiek.