Nieuw-Vlaamse Alliantie




Basis van Koksijde moet àlle nieuwe helikopters stationeren

klok 9 december 2010

De N-VA betreurt de beslissing van het ministerie van defensie om een deel van de nieuwe NH-90 helikopters te stationeren op de basis van Bevekom (Beauvechain) en een ander deel op de basis van Koksijde. Koksijde is de enige rechtmatige standplaats omdat het geschikt is voor reddingsoperatie te land én op zee, aldus de N-VA.

Fractieleider Jan Jambon in de Kamer: "Deze wafelijzerpolitiek is in strijd met de principes van de hervormingsplannen van de Belgische strijdmacht. Dit staat haaks op het streven naar meer efficiëntie..."

De feiten: in 2007 sloot de regering een contract ter waarde van 300 miljoen euro met NHI-Industries voor acht NH-90 helikopters in twee verschillende uitvoeringen (de NATO Fregat Helicopter en de Tactical Transport Helicopter). Die eerste zou de Sea King MK 48 moeten vervangen, die op dit ogenblik vanaf de basis van Koksijde opereert. De Sea King, ook bekend van de Vlaamse televisieserie Windkracht 10, wordt vooral ingezet voor "Search and Rescue Operations": zoek- en reddingsactie, dus. De levering van de NH-90 heeft al elf maanden vertraging opgelopen.

Koksijde is de evidentie zelfve Het ministerie van defensie wil nu een deel van de nieuwe helikopters op de basis van Bevekom plaatsen. Daar is de N-VA het niet mee eens, zo bleek vandaag tijdens de commissie landsverdediging van de Kamer. Jan Jambon:"Defensie beschikt gewoon niet over voldoende toestellen om ze over diverse basissen te spreiden. Op andere basissen worden allerlei initiatieven genomen om voertuigen en materieel te poolen om de rendabiliteit en efficiëntie te verhogen, dan is het toch niet rationeel om acht helikopters te spreiden over twee locaties?"

Voor de N-VA is het heel eenvoudig: de basis van Koksijde is hier de meest geschikte plaats om de nieuwe toestellen te groeperen. De NH-90 kan namelijk van hieruit ingezet worden voor alle zoek- en reddingsoperaties en voor alle manoeuvres, zowel van de marine als van de landcomponent. Auteur(s): Jan Jambon, fractieleider Kamer Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be