Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA tevreden met forse daling aantal teruggestuurde militairen uit buitenlandse opdrachten

klok 9 december 2010

Het aantal teruggestuurde militairen uit buitenlandse opdrachten daalt. Dit jaar werden nog maar acht Belgische soldaten verplicht teruggestuurd. De N-VA vindt deze neerwaartse evolutie zeer positief. Zij is het gevolg van doorgedreven onderricht over de plaatselijke gewoonten en de cultuur waarin onze soldaten terechtkomen.

Het aantal teruggestuurde militairen uit buitenlandse opdrachten bedroeg in 2004 nog 32; in 2005 21; in 2006 20; in 2007 31; in 2008 50; in 2009 24 en in nu, in 2010 dus acht. Dat bleek uit het antwoord van minister De Crem op een vraag van Kamerlid Theo Francken van de N-VA. De redenen voor het terugsturen van de militairen waren drankmisbruik, diefstal, vechtpartijen, veiligheidsincidenten, wangedrag, insubordinatie, bedreiging, gerechtelijke onderzoeken, gebruik van drugs...

De soldaten in kwestie werden ter plaatse of na terugkeer in de eenheid onderworpen aan een tuchtprocedure. Als er eventuele strafrechtelijke feiten werden gepleegd, opende het federaal parket tegelijkertijd een gerechtelijk onderzoek.

De opleiding loont "Deze cijfers wijzen op het belang van voldoende opleiding over het land waar onze soldaten terechtkomen. Militairen die op buitenlandse missie vertrekken, moeten van tevoren vertrouwd worden gemaakt met de plaatselijke cultuur. Zo krijgt wie naar Afghanistan vertrekt, steevast onderricht over het land en de islamcultuur," aldus Theo Francken. "Het is ook belangrijk dat onze jongens daar de nodige psychologische begeleiding krijgen. Zij verblijven voor lange tijd in een land met een andere cultuur dat hen vaak vijandig gezind is''.

De N-VA hoopt dat deze procedures voortgezet worden. Het blijkt dat ze lonen! Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be