Bonden vragen om gesprek met Donner over nieuwe rijkscao

09/12/2010 17:01

ABVAKABO FNV

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren hebben donderdagmiddag 9 december geen perspectief op een akkoord opgeleverd. In een uiterste poging om ruimte te vinden voor een fatsoenlijke cao, hebben de bonden nu om een gesprek gevraagd met minister Donner van Binnenlandse Zaken. Abvakabo FNV-onderhandelaar Jan Willem Dieten: "De onderhandelaar heeft een mandaat meegekregen van de politiek dat blijkbaar onvoldoende is."

Als het gaat om afspraken over de bezuinigingen op de Rijksoverheid liggen de opvattingen van de bonden en de werkgever ver uiteen. Dieten: "De werkgever dat bezuinigen niet kan zonder gedwongen ontslagen. In totaal wil de werkgever 15.000 banen wegbezuinigen, terwijl de verwachting is dat 30.000 ambtenaren de komende jaren de sector verlaten. Dat moeten we toch in goed overleg kunnen regelen?"

De bonden pleiten er dus voor om juist mensen binnen te houden. "De vergrijzing zorgt vanaf 2013 voor een razendsnel natuurlijk verloop", verklaart Dieten. "De uitdaging is dus om voldoende mensen binnen te houden en nieuwe mensen aan te trekken. Jonge mensen, met vaak tijdelijke contracten, moeten dus niet als eerste weer vertrekken, maar juist blijven. Dat is heel belangrijk voor het behouden van een in alle opzichten divers personeelsbestand. Daarnaast vinden de bonden het onacceptabel wanneer er gedwongen ontslagen zouden vallen bij bezuinigingen en reorganisaties bij de overheid."

Ook over het salaris van de ambtenaren kunnen de bonden en de werkgever het niet eens worden. De bonden vragen een salarisverhoging van twee procent. "Dat is een reële verhoging gezien alle prijsstijgingen en ook nodig als je wilt dat de werkgever Rijk ook in de toekomst aantrekkelijk blijft."

De bonden willen proberen nog voor de Kerst in gesprek met minister Donner. Ze zullen er bij hem op aandringen om het mandaat van de onderhandelaar te verruimen zodat goede afspraken kunnen worden gemaakt voor de nieuwe cao en een conflict wordt vermeden.