Licht herstel voor vleesvarkenshouderij

09/12/2010 17:07

GIBO Groep Accountants & Adviseurs

De resultaten in de vleesvarkenshouderij over de eerste negen maanden van 2010 vertonen licht herstel ten opzichte van 2009. Gemiddeld verdienden de varkenshouders over de eerste negen maanden van dit jaar 9 euro méér per plaats dan vorig jaar. Dit blijkt uit de sectorcijfers van de GIBO Groep. Het resultaat is nog niet goed genoeg om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen.

Grote verschillen tussen bedrijven

De betere vleesvarkensbedrijven houden ruim 17 euro per plaats méér over dan het gemiddelde. De verschillen worden vooral gerealiseerd door een hogere opbrengst van de afgeleverde varkens en lagere aankoopkos-ten van de biggen. Het verschil van 17 euro per plaats resulteert op een gemiddeld bedrijf met 2.500 plaatsen in een hoger bedrag (43.000 euro) dat beschikbaar is voor privé en aflossingen. De kopgroep, 35% van de bedrijven, behaalt een resultaat van 73.000 euro.

Lagere biggenprijs

De verkoopprijs van vleesvarkens is in 2010 met 11,5 euro per plaats gedaald, vanwege een lagere vleesprijs. Maar ook de inkoopprijs is ge-daald: per vleesvarkenplaats liggen de kosten voor aankoop van biggen 13 euro lager. De voerkosten dalen met 4 euro per plaats. De voerwinst komt uiteindelijk 5,5 euro per plaats hoger uit. Aan overige directe kos-ten is 0,5 euro per plaats meer uitgegeven. Alles bij elkaar resulteert dit in een 5 euro hoger saldo per plaats. De niet toegerekende uitgaven zijn met 2 euro per plaats gedaald, met name vanwege lagere mestafzetkos-ten. De overige bedrijfsopbrengsten stegen met ruim 1 euro per plaats. Uiteindelijk is de bruto geldstroom met ruim 8 euro toegenomen en ge-middeld komt de omzet 1,5 euro hoger uit per plaats.

Prognose 2010

Voor het hele jaar 2010 wordt een hoger resultaat verwacht van 9 euro per plaats. In het vierde kwartaal stijgen de uitgaven voor voer, maar deze worden gedeeltelijk gecompenseerd door lagere bigkosten. De uit-gaven voor rente blijven nagenoeg gelijk. Er is gemiddeld niet genoeg geld beschikbaar om af te lossen. Ondernemers kunnen hun geldstroom plannen op grond van hun periodieke cijfers van de technische resulta-ten. De GIBO Groep stelt deze cijfers periodiek beschikbaar en adviseert en begeleidt varkenshouders bij hun bedrijfsvoering.

Over GIBO Groep

GIBO Groep is een landelijke accountancyorganisatie met ruim zestig vestigingen. Ze biedt ondernemers advies op het gebied van bedrijfsad-ministratie, belastingen, juridische zaken en personeel en organisatie. De GIBO-adviseurs die gespecialiseerd zijn in varkenshouderij voorzien deze ondernemers van specifiek advies bij bedrijfsopvolging, het aanvragen van vergunningen, investeringen en wet- en regelgeving.





http://www.gibogroep.nl/Nieuws/Artikelen/tabid/2224/articleType/ArticleView/arti