Politievoertuigen van de toekomst bekend

09/12/2010 18:04

VTS Politie Nederland

Vandaag is bekend geworden welke leveranciers de politievoertuigen van de toekomst de komende acht jaar gaan leveren. Deze voertuigen worden gestandaardiseerd en voorzien van de basissystemen als mobilofoon, carkit en routenavigatie. Daarnaast worden ze geschikt gemaakt voor het mobiele werken en op termijn uitgerust met moderne toepassingen als locatiesystemen (GPS), nummerplaatherkenning, camerasystemen en het opvragen van gegevens uit politiesystemen. Op die manier kan de politie het werk straks nog beter vanuit het voertuig uitvoeren.

Alle Nederlandse politievoertuigen zijn straks gestandaardiseerd. Dit betekent dat er één merk politieauto, één merk politiebus en één merk politiemotor is. Dit komt de eenduidigheid voor het publiek ten goede. Voor de politieauto's en de bussen zal het merk Volkswagen de voertuigen gaan leveren. Voor de motoren is dat BMW.

De voordelen

Mevrouw A. Rietstra, korpschef Politie Noord-Holland Noord, is namens de Raad van Korpschefs verantwoordelijk: 'De aanbesteding is een zorgvuldig proces geweest. Zowel de voertuigen, de op -en inbouw van de apparatuur als het onderhoud vallen binnen dezelfde gunning. We stellen andere eisen aan de voertuigen om beter uitgerust te zijn voor de toekomst. Daarnaast worden de voertuigen straks 'sleutelklaar' opgeleverd, wat veel voordelen oplevert: tijdswinst, minder administratieve procedures, kortere lijnen en direct inzetbare politievoertuigen op voorraad. Kortom, een grotere efficiencyverbetering. Omdat dit een investering vereist van de leveranciers, is de aanbesteding deze keer voor acht in plaats van voor vier jaar gegund. Bovendien zijn de ontwikkelingen die er nog gaan komen beter te realiseren in acht jaar. Hier zijn beide partijen bij gebaat.'

Partners

De veiligheidsregio's (brandweer en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) zijn partners van de politie in deze aanbesteding. Het gaat hierbij om de ondersteunende voertuigen van de veiligheidsregio. In totaal gaat het om ongeveer 13.000 voertuigen in een periode van acht jaar tijd, kortom ruim 1.500 voertuigen per jaar. Denk aan personenauto's (vier modellen variërend in omvang), bedrijfswagens (twee soorten busjes) en motorfietsen (voor wijk- en verkeerssurveillance). Voor de 'speciale voertuigen', zoals de ME-bussen, bussen voor de Forensische Opsporing, en voertuigen voor het vervoeren van honden, is een aparte aanbesteding nog gaande.

Hightech

Mevrouw A. Rietstra: 'We moeten nog enkele punten afstemmen met de leveranciers, maar het ziet ernaar uit dat de eerste politievoertuigen vanaf medio 2011 worden geleverd. Ze zijn dan klaar om de komende jaren te worden toegerust met nieuwe systemen. Op die manier zetten we een grote stap richting de toekomst waarin de politie is voorzien van hightech auto's die agenten optimaal ondersteunen bij hun werk op straat.'

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl