De Nederlandse Bank

Speech president Wellink 'Animal spirits in de financiële sector: temmen of beminnen?'

Speech

Datum 9 december 2010
Tijd 15:00 uur
Lokatie Jong DNB, Amsterdam
Spreker Dr. A.H.E.M. Wellink, president van de Nederlandsche Bank

Rationele, weldoordachte berekeningen en argumentaties worden op het moment suprême meestal overklast door onwillekeurige actie, een diepgewortelde karakteristiek van de menselijke natuur. Met deze woorden van econoom John M. Keynes opende president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank het symposium over animal spirits in de financiële wereld, georganiseerd door het netwerk Jong DNB. Wellink noemde dat overigens niet verwonderlijk: 'De homo sapiens is bijna 200.000 jaar oud, terwijl de sector waar wij toezicht op houden nog geen 500 jaar oud is. Het leidt vanuit dit tijdsperspectief bezien geen twijfel dat onze oerinstincten ook de financiële sector in belangrijke mate drijven.'

Volgens Wellink creëren animal spirits gezamenlijke overlevingsdrang, productieve competitie en ondernemerschap binnen de financiële sector, maar kunnen zij ook doorslaan in bubbels en onwenselijk risicovol gedrag. Met name wanneer risicovol gedrag doorslaat en groepen elkaar bewust of onbewust versterken in dit gedrag, kunnen ze de stabiliteit van financiële ondernemingen ondermijnen. Group think, zoals excessief groepsdenken formeel wordt aangeduid, is het fenomeen dat een groep van personen zodanig wordt beïnvloed door groepsprocessen, dat de kwaliteit van groepsbesluiten substantieel vermindert.

De financiële crisis heeft laten zien dat ook de financiële sector en het toezicht onderworpen zijn aan menselijke valkuilen en beperkingen in het doorzien van complexe verweven risico's. Niets menselijks is ons vreemd. Een voorbeeld: beoordeling van financiële data en modellen alleen is onvoldoende gebleken om enkele belangrijke risico's bij financiële instellingen tijdig te onderkennen. Het vertrouwen in de risicodetectie van de financiële modellen en de juistheid van de kansberekeningen en onderliggende aannames is te groot geweest.

Downloads

o Speech Nout Wellink: 'Animal spirits in de financiële sector: temmen of beminnen?' (PDF: 84,9 Kb)

Zie het origineel