ChristenUnie


Bijdrage Cynthia Ortega wijziging van de Awgb, het Burgerlijk Wetboek, de Wet gelijke behandeling

Bijdrage Cynthia Ortega wijziging van de Awgb, het Burgerlijk Wetboek, de Wet gelijke behandeling

donderdag 09 december 2010 14:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel..

De leden van de ChristenUnie fractie hechten aan een goede balans tussen de verschillende in het geding zijnde grondrechten. De bewaking van die balans is voor deze leden het uitgangspunt bij de beoordeling van voorstellen tot wijziging van gelijkebehandelingswetgeving.

Deze leden vragen de regering op dit uitgangspunt te reageren tegen de achtergrond van het feit dat in de toelichting is aangegeven dat in het voorliggende wetsvoorstel uitsluitend wijzigingen worden doorgevoerd in reactie op het met redenen omkleed advies van de Europese Commissie. Hieraan zouden - zo begrijpen deze leden de toelichting- geen materiële gevolgen verbonden zijn met het oog op de uitleg of toepassing van de gelijkebehandelingswetten.

De leden van de fractie ChristenUnie onderschrijven de wenselijkheid van het gebruik van een heldere terminologie en eenduidige definities in de wetgeving. Vloeien de bij dit wijzigingsvoorstel voorgestelde aanpassingen letterlijk voort uit de EU-richtlijnen nr. 2000/43/EG, 2000/78/EG, 2000/73/EG en 2000/113/EG van de Raad van de Europese Unie zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie. Voorts vragen genoemde leden welke artikelen niet in directe zin voortkomen uit de EU-richtlijn.

De Nederlandse wetgeving zou nauwkeurig aansluiting moeten vinden bij de Europese richtlijnen.

Daarbij geldt, aldus de toelichting, dat de voorgestelde wijzigingen geen materieelrechtelijk gevolgen zouden hebben. De leden van de fractie ChristenUnie vragen om deze stellingname nader toe te lichten. Zij vragen verder waarom, als er geen materieelrechtelijke gevolgen zijn, de voorgestelde wetswijziging eigenlijk nodig is. Zij vragen in het bijzonder of de lading van de richtlijn, tot uitdrukking komend in het begrip ` «ongunstiger» behandeling dan een ander, in de voorgestelde wetswijziging wel voldoende tot haar recht komt

Cynthia Ortega