Ingezonden persbericht


persbericht Amsterdam, 24 november 2010

Belcea kwartet brengt nederlandse première turnage

Op donderdag 9 en zaterdag 11 december 2010 geeft het Belcea Kwartet een concert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Op het programma staat de Nederlandse première van Twisted Blues with Twisted Ballad van de Engelse componist Mark Anthony Turnage. Dit werk wordt geflankeerd door strijkkwartetten van Haydn en Beethoven. Tevens geeft het kwartet op 10 december een openbare masterclass voor jonge strijkkwartetten. Later dit seizoen, in april 2011, keert het Belcea Kwartet nog terug in Het Concertgebouw voor Een Weekend met het Belcea Kwartet.

Twisted Blues with Twisted Ballads werd in 2008 voor het Belcea Kwartet geschreven door de Engelse componist Mark Anthony Turnage. Het werk is een gezamenlijke opdracht van de Wigmore Hall, KölnMusik, Wiener Konzerthaus en Het Concertgebouw. Turnage studeerde onder anderen bij Oliver Knussen en Gunter Schuller en staat bekend om zijn vermenging van de klassieke traditie met elementen uit de moderne jazz. In Nederland kreeg hij bekendheid door uitvoeringen van onder andere Blood on the Floor voor jazztrio en ensemble en de opera Greek.

Het Belcea Kwartet werd in 1994 opgericht door Corina Belcea-Fisher en groeide uit tot een van de meest vooraanstaande Europese kwartetten. Begin 2010 won het kwartet nog een Edison voor de cd met werken van Schubert.

Tijdens Een Weekend met het Belcea Kwartet in april 2011 combineert het viertal de late strijkkwartetten van Beethoven met de laatste pianosonates van Schubert, uitgevoerd door Imogen Cooper. Ook staat dan een Strijkkwintet van Schubert op het programma met Valentin Erben als tweede cellist.

Donderdag 9 en zaterdag 11 december 2010 Kleine Zaal 20.15 uur Belcea Kwartet
J. Haydn - Strijkkwartet in G
Turnage - Twisted Blues with Twisted Ballad (Nederlandse première) Beethoven - Strijkkwartet in F1

Vrijdag 10 december 2010 Kleine Zaal 19.30 uur
Belcea Kwartet
Openbare Masterclass voor strijkkwartetten

Een Weekend met het Belcea Kwartet:

Zaterdag 9 april 2011 Kleine Zaal

15.00 uur
Belcea Kwartet
Beethoven - Grosse Fuge in Bes; Strijkkwartet in F Schubert - Strijkkwartet in G

20.15 uur
Belcea Kwartet
Imogen Cooper piano
Schubert - Sonate in A
Beethoven - Strijkkwartet in a

Zondag 10 april 2011 Kleine Zaal

15.00 uur
Belcea Kwartet
Imogen Cooper piano
Beethoven - Strijkkwartet in Bes
Schubert - Sonate in Bes

20.15 uur
Belcea Kwartet
Valentin Erben cello
Beethoven - Strijkkwartet in cis
Schubert - Strijkkwintet in C




Ingezonden persbericht