Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CINlogo_amsterdam

Cinedans Festival 2010

Moving Media - Dance, Film, Media

Het Cinedans Festival laat van 9 tot en met 12 december 2010 grenzen tussen dans en film vervagen. Voor de achtste keer vindt Nederlands enige dansfilmfestival plaats in de theaters rondom het Leidseplein in Amsterdam (de Balie, Melkweg, Theater Bellevue, NIMk en Stadsschouwburg Amsterdam). Onder het motto 'Moving Media' toont Cinedans ruim tachtig korte en lange dansfilms, documentaires, installaties en cross-overs van dans, nieuwe media en beeldende kunst. Een randprogramma met debatten en nagesprekken maakt het programma compleet. Cinedans is tevens de host van de twaalfde editie van het internationale dansfilmfestival dancescreen met gerenommeerde competitie voor dansfilms en -video's.

9 t/m 12 december 2010; de Balie, NIMk, Melkweg, Theater Bellevue en Stadsschouwburg Amsterdam

Wereldwijd bewonderde choreografen

Exclusieve shortprogramma's tonen dansers die vliegen, zweven, schommelen, hoelahoepen of één worden met vissen. Documentaires bieden inzicht in de werkwijze van wereldwijd bewonderde choreografen als Pina Bausch, Alain Platel, Sidi Larbi Cherkaoui, Maguy Marin en Wayne McGregor. Andere films nemen bezoekers mee naar New York (NY Export: Opus Jazz), Rio de Janeiro (Only When I Dance), Londen en Addis Abeba (DESTINO: A Contemporary Dance Story).

Helene Lesterlin & Frieder Weiss' dans- en software duet Darkling

Actuele installaties en performances van onder meer Clara van Gool, Billy Cowie en Marloeke van der Vlugt zijn te zien in NIMk en de Balie. Op vrijdag- en zaterdagavond presenteert Cinedans in de Melkweg de wereldpremière van Darkling, een spectaculaire real-time duet tussen lichaam en technologie van Helene Lesterlin, Frieder Weiss en componist Stephan Moore. In Darkling gaan dans- en softwaretechnologie een relatie aan met elkaar. Lichtprojecties reageren op de bewegingen van een danser waardoor grafische beelden ontstaan.

Closing Night at SSBA

The Co(te)lette Film

Op 12 december sluit het festival feestelijk af in de Rabozaal van de Stadsschouwburg Amsterdam met de Nederlandse première van The Co(te)lette Film, Mike Figgis' filmversie van de dansvoorstelling Co(te)lette van Ann Van den Broek - WArd/waRD. De voorstelling won in het seizoen 2007/2008 de Zwaan - de meest prestigieuze dansprijs van Nederland - voor indrukwekkendste dansproductie.

Point Taken

Na The Co(te)lette Film gaan vier korte Nederlandse dansfilms in première die in het kader van Point Taken zijn ontwikkeld: Hyperscape (Wilko Bello & Marco Gerris), Memory Lane (Paul en Menno de Nooijer & Joost Vrouenraets), Diamond Dancers (Quirine Racké en Helena Muskens & Nicole Beutler) en Val (Joris Hoebe & Boukje Schweigman). Point Taken is een een crossdisciplinair dansfilmproject van het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans, geproduceerd door film productiemaatschappij KeyFilm. De filmmakers en choreografen hebben de films vanaf het eerste moment in gezamenlijkheid ontwikkeld en gerealiseerd. Het resultaat is onder meer een unieke flashmob van een grote groep line dancers op de Dam en martial-arts dans (van Marco Gerris) in een gevangenisfilm.

Dancescreen 2010 at Cinedans

Het festival sluit tijdens de Closing Night af met het bekendmaken van de winnaars van de gerenommeerde competitie voor dansfilms en -video's van dancescreen. Een jury van dans- en filmkenners met o.a. Isabelle Mestre (Arte), Luuk van Eijk (oprichter en directeur Julidans) Cis Bierinckx (directeur van de Beursschouwburg) maakt de winnaars bekend van de 'Dioraphte Cinedans Juryprijs' ter waarde van 7.500, de 'Dioraphte Aanmoedigingsprijs' ter waarde van 2.000 en de Cinedans Publieksprijs.

Panels

Cinedans toont niet alleen bijzondere dansfilms, maar is tevens een ontmoetingsplek voor choreografen, regisseurs en film- en dansliefhebbers uit de hele wereld. Het festival biedt voor de uitwisseling van ideeën. Een randprogramma met debatten, lezingen en nagesprekken maakt het programma compleet.

Zie voor meer informatie en het complete programma www.cinedans.nl


---