Ingezonden persbericht


Persbericht

SLOT NOORD-HOLLAND BIëNNALE EN PRIJSUITREIKING EGWIJK AAN ZEE

Haarlem, 6 december 2010.

De beeldende kunstmanifestatie Noord-Holland Biënnale 2010 (NHBNL.10) sluit stijlvol af in strandpaviljoen Deining in Castricum. Dan bespreken kunstenaars met gemeentes wat de kunstzinnige onderzoeken in Zandvoort en Castricum teweeg hebben gebracht. En bent u benieuwd wat het openbaar bouwterrein van Den Helder of de levensgrote walvis in IJmuiden veroorzaakte? De onderzoeken van de vier ontwerpateliers in Den Helder, IJmuiden, en Zandvoort worden op 9 december om 13.30 uur besproken met bestuurders en kunstenaars.

Met 21.000 bezoekers is NHBNL.10 een groot succes geweest. De kunstenaars van de ontwerpateliers in Castricum, Den Helder, IJmuiden en Zandvoort hebben bij bewoners en de lokale politiek ieder op een eigen manier iets los gemaakt. De prachtige publicatie Verlangen naar zee, waar Mohammed Benzakour, Bas Heijne, Dirk van Weelden, Albert van Westing en Menno Wigman de inhoud voor verzorgden, gold als inspiratiebron voor de kunstenaars. In juli begon het onderzoek naar de identiteit van bovengenoemde kustplaatsen.

Zo onderzocht Sabrina Lindemann de (verborgen) mogelijkheden van Castricum door mensen te laten kamperen in achtertuinen van bewoners en openbare plantsoenen. Prompt ontstonden meerdere creatieve initiatieven onder de Castricummers. Een inwoonster die dit moment greep om een handel in zelfgemaakte, onweerstaanbare soepen te beginnen tot inwoners die in hun woonkamers de mooiste huisconcerten organiseerde. Op deze manier toonde Lindemann aan dat het beeld van Castricum als 'saai' of 'suffe' kustplaats nodig bijgesteld moest worden.

Naast dit onderzoek naar de identiteit van de kustplaatsen, vonden tentoonstellingen plaats in Schermerhorn, Purmerend, Hoorn, Haarlem en Bergen in het kader van NHBNL.10. Met internationaal gerenommeerde kunstenaars als Maria Barnas en Ahmet Ögüt zijn exposities van hoogwaardige kwaliteit ontstaan. Daarnaast heeft het educatietraject Egwijk aan zee meerdere workshops van kunstenaars op scholen mogelijk gemaakt en hebben kinderen de 'plaats' Egwijk aan zee laten ontstaan op het strand van Castricum. Ook online konden kinderen hun artistieke kwaliteiten laten zien. Kinderen konden op de website een kunstwerk uploaden, met als thema 'Egwijk aan zee'. NHBNL.10 heeft met al deze activiteiten en tentoonstellingen een volwaardige manifestatie op het gebied van beeldende kunst en gebiedsontwikkeling neergezet.

In de tussentijd hebben meerdere discussies en bijeenkomsten plaatsgevonden over de invloed van de ontwerpateliers op het gemeentebeleid. Wat kunnen de ambtenaren met de uitkomsten van de ontwerpateliers? Aanstaande donderdag 9 december vindt om 13.30 uur in strandpaviljoen Deining in Castricum een laatste discussie plaats tussen kunstenaars en de bestuurders van Castricum, Den Helder, IJmuiden en Zandvoort. Ook maakt NHBNL.10 dan de winnaar bekend van het beste kunstwerk voor 'Egwijk aan zee'.

NHBNL.10 is één van de activiteiten rondom het project 'Identiteit Kustplaatsen'. Hierbij staan diverse gemeenten aan de Noord-Hollandse kust stil bij hun toekomst. Wat maakt hen uniek en authentiek? En hoe kunnen ze de identiteit versterken in hun toekomstplannen en de kwaliteit verhogen? De provincie Noord-Holland ondersteunt de gemeenten bij dit culturele traject, omdat het versterken van de kustplaatsen van groot belang is voor de Noord-Hollandse economie en een sterke identiteit onze kust aantrekkelijker maakt voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers.
---

Noot aan de redactie (