Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Gebiedsfonds Drentsche Aa

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben kennis genomen van het oprichten van het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Zij ondersteunen het initiatief van Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, Rabobank, de 12 Landschappen en het Nationaal Landschap Drentsche Aa. Met dit fonds kunnen extra financiën gegenereerd worden om de inrichting en het beheer van het Drentsche Aa-gebied naar de toekomst toe een impuls te geven. Bedrijven en instellingen, maar ook particulieren kunnen hiermee laten zien dat zij zich verbonden voelen met het Drentsche Aa-gebied. Hiermee wordt de verdere ontwikkeling en het draagvlak voor het Nationaal Landschap Drentsche Aa uitgebouwd.

Gebiedsfonds Drentsche Aa

Het gebiedsfonds ontvangt opbrengsten en stimuleert dat andere financieringsmogelijkheden worden ingezet en ontwikkeld. De vulling van het fonds kan op heel verschillende manieren worden vorm gegeven. Bijvoorbeeld door het organiseren van een landschapsveiling, sponsoring en het vragen van een vrijwillige bijdrage aan vakantiegangers. De 'Rabo StreekRekening' wordt door de initiatiefnemers gezien als een eerste financieringsinstrument voor een goed functionerend Gebiedsfonds Drentsche Aa. De stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa bepaalt straks zelf voor welke projecten het geld wordt gebruikt.

Streekrekening Drentsche Aa

De Rabobank heeft landelijk met de 12 Landschappen een overeenkomst gesloten om op verschillende bijzondere plekken in Nederland ook de 'Rabo StreekRekening' tot stand te brengen. De streekrekening heeft goede resultaten geleverd voor Nationaal Landschap Het Groene Woud in Brabant. Uitgangspunt is dat overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren kunnen sparen tegen aantrekkelijke voorwaarden. De Rabobank schenkt 5% van de uitgekeerde rente aan het Gebiedsfonds Drentsche Aa.
Gedeputeerde natuur en landschap Rein Munniksma vindt het een mooi initiatief: "Deelnemers van de RaboStreekrekening ontvangen niet alleen de rente, maar dragen ook een steentje bij aan het mooi houden van het Drentsche Aa-gebied."

GS hebben besloten om gezien de grote gebiedsopgave voor landschap en natuur, landbouw, water en recreatievoorzieningen in het Nationaal Landschap Drentsche Aa ook deel te nemen aan de Streekrekening. De komende maanden worden gebruikt om de benodigde structuur te realiseren. In het eerste kwartaal van 2011 wordt het Gebiedsfonds Drentsche Aa gelanceerd met daar aan gekoppeld de mogelijkheid om deel te nemen aan de Streekrekening.