Dienstenbond CNV

Nieuws

8 december 2010

SAMEN IN ACTIE BIJ AH!

Leden van CNV Dienstenbond zijn het zat. Er is een hoop onrust over het behoud van werk en goede arbeidsvoorwaarden. De positie van de vaste medewerkers staat onder druk. Albert Heijn lijkt alleen maar te willen bezuinigen op vaste medewerkers: ze zijn te duur en niet flexibel genoeg volgens AH waardoor het percentage uitzendkrachten alleen maar toeneemt. CNV Dienstenbond wil dat AH investeert in vaste medewerkers. Dat betekent nu 2,5% loonsverhoging en afspraken over behoud van werk. Totnogtoe was AH doof voor de wensen van medewerkers. AH heeft nu tot uiterlijk 10 december de tijd om op onze eisen in te gaan. Anders volgen er acties. De actiebereidheid is groot.

Zorgen over toekomst!
In de afgelopen jaren is het percentage uitzendkrachten gigantisch gegroeid. Op sommige centra is dat opgelopen tot meer dan 50%. Daarnaast zijn bepaalde productgroepen als brood en kaas uitbesteed. De positie van de vaste medewerker komt steeds meer onder druk te staan. Met alle gevolgen van dien voor werkzekerheid en arbeidsvoorwaarden. AH kan met een loonsverhoging van 2,5% en afspraken over werkzekerheid blijk geven van haar goede intenties.

Investeren of bezuinigen?
CNV Dienstenbond wil best praten en meedenken over de flexvraag van AH en daarbij kijken of we tot gezamenlijke oplossingen hiervoor kunnen komen. Een vertrouwenwekkend loonbod en afspraken over werkzekerheid vanuit AH zijn nodig om CNV Dienstenbond te overtuigen dat zij ondanks de flexvraag blijvend wil investeren in de vaste medewerkers en dat het niet slechts om een bezuiniging gaat. Dat betekent voor ons ook investeren in een organisatie waarin medewerkers plezier hebben in het werk doordat zij betrokken worden bij veranderingen, zeggenschap hebben over het werk en werktijden, verantwoordelijkheid, vertrouwen en waardering krijgen en investeren in loopbaanbeleid en werkzekerheid

Acties?
Waar en wanneer acties zullen plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend. Houd nieuwsbrieven in de gaten of informeer bij onze kaderleden. Elke werknemer in Nederland heeft het recht in actie te komen als de vakbond daartoe oproept. Je werkgever heeft niet het recht om je hiervoor te straffen met sancties. Intimidatie en bedreiging is uit den boze. Het is de werkgever wettelijk verboden om vervangend personeel in te zetten om het werk te doen. Als hij dat toch probeert, schakelen wij de Arbeidsinspectie in en krijgt AH een boete. Uitzendbureaus worden op de hoogte gebracht van de acties en mogen hiervoor geen personeel leveren. Als je in actie bent, hoef je geen overwerk te doen.

Samen sterk!
Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond is van belang. De opstelling van AH laat zien dat een sterke vakbond noodzakelijk is. Alleen sterke vakbonden kunnen een goede cao afsluiten en AH ertoe dwingen dat er geluisterd wordt naar medewerkers. Bespreek daarom het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met uw collega's. Word lid van CNV Dienstenbond. De eerste drie maanden zijn gratis!

Lees ook de bijlage: Wat mag wel en wat niet bij acties?