Dienstenbond CNV

Nieuws

8 december 2010

CNV Dienstenbond stelt ultimatum aan Albert Heijn

In een ultimatum vandaag aan Albert Heijn geeft CNV Dienstenbond de grootgrutter tot vrijdag 10 december, 14.00 uur de tijd in te gaan op zijn eisen voor een nieuwe cao distributie. Voor het personeel in de distributiecentra vraagt CNV Dienstenbond 2,5% loonsverhoging, meer vaste arbeidsplaatsen en een halt op het steeds verder uitbesteden van het distributiewerk. Albert Heijn biedt slechts 1,3%.

In het kader van deze cao is bewust gekozen voor een beperkt onderhandelings- en eisenpakket. Momenteel voert CNV Dienstenbond namelijk intensieve gesprekken met Albert Heijn over de toekomst van de distributiecentra. Daarin vraagt Albert Heijn om een meer flexibele inzet van de vaste krachten. CNV Dienstenbond en haar leden zijn bereid mee te denken met de bedrijfsleiding, maar dan moet daar wel meer werkzekerheid voor het personeel tegenover staan. Wessel Breunesse, bestuurder CNV Dienstenbond: "Deze moeilijke discussie overschaduwt de cao-onderhandelingen. Een vertrouwenwekkend loonbod is nodig om de bonden en de leden te overtuigen dat Albert Heijn ondanks de flexvraag blijvend wil investeren in de vaste medewerkers en dat het niet slechts om een platte bezuiniging gaat."

Zorgen over toekomst
Veel werknemers in de distributiecentra maken zich zorgen over de toekomst van hun werkplek. In de afgelopen jaren is het percentage uitzendkrachten gigantisch gegroeid. Op sommige centra is dat opgelopen tot meer dan 50%. Daarnaast zijn bepaalde productgroepen als brood en zuivel uitbesteed. De positie van de vaste medewerker komt steeds meer onder druk te staan. Breunesse:"Er bestaat de vrees dat uiteindelijk al het werk in de distributiecentra wordt uitbesteed en dat er over enkele jaren geen Albert Heijn meer op de gevel van het pand staat. Met alle gevolgen van dien voor werkzekerheid en arbeidsvoorwaarden." Volgens Breunesse kan Albert Heijn met een goed loonbod blijk geven van haar goede intenties. "Met de huidige opstelling creëert de bedrijfsleiding geen enkele ruimte in de discussie, maar gooit ze eerder de deur naar een gezamenlijke toekomst dicht. Dood zonde!", aldus Breunesse.

Lees ook SAMEN IN ACTIE BIJ AH!