Gemeente Berkelland


Persbericht
8 december 2010

College wil deelnemen aan 'Impuls brede scholen, sport en cultuur' Voorstel aan gemeenteraad volgt in juni 2011

Het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft besloten de intentieverklaring 'Verklaring deelname Impuls brede scholen, sport en cultuur' te ondertekenen en in te sturen vóór 9 december 2010. Door het aanstellen van 7 zogenaamde combinatiefunctionaris(sen) worden diverse doelen tegelijkertijd bereikt.

'Samen Anders'
Wethouder Han Boer in een korte toelichting: "Een ingewikkelde naam voor zo'n verklaring. Maar simpelweg komt het er op neer dat we graag willen dat onderwijs, sport en cultuur elkaar opzoeken en elkaar versterken. Samen gebouwen gebruiken, samen activiteiten ontwikkelen bijvoorbeeld. En daar is in de beginfase dan ook weer extra geld voor. Het sluit allemaal perfect aan bij ons coalitieakkoord 'Samen Anders' waarbij niet steeds gekeken wordt naar de 'overheid als superregelaar', maar waarbij instanties en particulieren zelf gezamenlijk projecten oppakken."

De Impuls
Het kabinet wil samen met gemeenten in 2012 2.250 nieuwe en structurele combinatiefuncties realiseren binnen scholen, sportverenigingen en cultuurinstellingen. De gemeente Berkelland wil met De Impuls bereiken: Het verbinden en versterken van maatschappelijke partners (scholen, sportverenigingen en culturele instellingen). Vele partners zijn immers met vergelijkbare activiteiten bezig, voor dezelfde doelgroep met deels de inzet van publieke middelen. Door het leggen van verbindingen, het actief samenwerken en elkaar versterken wordt de kwaliteit en continuïteit van de organisaties en daarmee het aanbod aan activiteiten voor de jeugd verbeterd. Het vormt daarmee een fundament voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld sterke sportverenigingen en culturele instellingen, gezonde jeugd maar ook een kwaliteitsimpuls voor het bewegingsonderwijs en cultuureducatie. Gezien de vele vrijwilligers die actief zijn voor maatschappelijke instellingen kan de combinatiefunctionaris gezien worden ter ondersteuning en stimulering van vrijwilligerswerk.

Voorbeelden van mogelijke combinatiefuncties zijn: . vakleerkracht bewegingsonderwijs / sportbuurtwerker; . docent lichamelijke opvoeding / trainer sportvereniging; . docent muziekschool / docent muziekles op een brede school . cultuurmakelaar
. brede schoolcoördinator / verenigingsmanager.

Combinatiefunctie
Bij een combinatiefunctie is een professional bij één werkgever in dienst maar werkzaam in meerdere sectoren. Daarbij gaat het om nieuwe en structurele functies die een meerwaarde hebben voor alle partijen en zoveel mogelijk worden ingezet op uitvoerend niveau. Wie samen met een andere organisatie een combinatiefunctie wil realiseren, moet bereid zijn intensief met elkaar samen te werken. De combinatiefunctionarissen kunnen een stimulerende en ondersteunende rol vervullen voor bepaalde tijd. Dat wil zeggen dat na bijvoorbeeld elke drie of vier jaar afhankelijk van het project wordt gekeken waar de steun en stimulans het hardste nodig is. Dit betekent ook dat partners er in de projectperiode voor moeten zorgen dat het project daarna zonder contactfunctionaris kan worden voortgezet.

Volgende stap
De volgende stap is het voeren van overleggen met de instellingen en commerciële aanbieders om de visie op combinatiefuncties Berkelland en het nieuwe concept van samenwerken uit te werken. Daarbij komen onder andere vraagstukken als organisatievorm, werkgeverschap maar ook mogelijk herplaatsing van bestaand personeel aan de orde. Een zogenaamde ' kwartiermaker' gaat dit onderzoeken. Het college van burgemeester en wethouders van Berkelland neemt in april 2011 een besluit op het eindvoorstel. De definitieve besluitvorming door de gemeenteraad volgt in juni 2011.




Gemeente Berkelland