Raad van State


donderdag 9 december 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Dirksland van het bestemmingsplan en exploitatieplan 'Spuikolk'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied Spuikolk dat ter hoogte van het oude centrum ligt aan de oostzijde van het dorp. De Spuikolk is het oudste bedrijventerrein van Dirksland. Het plan maakt woningbouw mogelijk op dit terrein. De woningen worden in twee fases gebouwd. Volgens een inwoner van Dirksland is de parkeerdruk in het centrum van Dirksland al hoog en kan hij alleen op het bedrijventerrein zijn auto kwijt. Als daar woningen worden gebouwd, ontstaat er parkeeroverlast in de omgeving. Verder kan hij zijn spullen niet meer kwijt in de berging op het bedrijventerrein, als deze moeten wijken voor de nieuwbouw. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De ondernemingsvereniging De Spuikolk komt namens een aantal bedrijven eveneens in beroep. Volgens haar zullen de bedrijven in hun bedrijfsvoering worden belemmerd, doordat de woningen die in de eerste fase worden gebouwd, te dicht bij de bedrijven komen te staan. Verder zou een goed woon- en leefklimaat voor de bewoners van de nieuwe huizen niet kunnen worden gegarandeerd. (zaaknummer 200906021/1) 10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zoeterwoude heeft verleend voor een appartementencomplex met 70 woningen en een ondergrondse parkeergarage aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude. Omdat het bestemmingsplan een appartementencomplex met een goothoogte van meer dan zes meter op deze locatie niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Het complex bestaat uit zes bouwblokken met daartussen een doorkijk naar de Oude Rijn. Café Doesburg, de stichting Comité Doesburg en de vereniging Kijk op de Rijn zijn het niet eens met de bouw van het complex. Het café is vooral bang dat het in zijn bedrijfsvoering wordt belemmerd doordat toekomstige bewoners over eventuele geluidsoverlast zouden kunnen klagen. De stichting en de vereniging vinden het bouwplan in strijd met provinciaal beleid. Verder zou het bevolkingsaantal de komende jaren afnemen zodat er geen behoefte meer is aan nieuwe appartementen. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van het café, de stichting en de vereniging gegrond, omdat het gemeentebestuur hen niet in de gelegenheid had gesteld om te reageren op het welstandsadvies, de zonnestudie en het akoestisch rapport. Desondanks heeft de rechtbank de bouwvergunning wel in stand gelaten, omdat zij later in de procedure alsnog voldoende in de gelegenheid zijn gesteld om op deze stukken te reageren. (zaaknummer 201004311/1)
10.00 uur
Zitting over de subsidie die de minister van VWS heeft verleend aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het gaat om een subsidie van ruim EUR 33 miljoen voor opleidingsplaatsen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis is het niet eens met de hoogte van de subsidie. De subsidie is verleend op basis van gegevens van de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC). Deze gegevens zouden niet overeenkomen met het feitelijk aantal opleidingsplaatsen dat het ziekenhuis heeft. Het LUMC vindt dat het te laat op de hoogte is gesteld dat de subsidie wordt toegekend op basis van de gegevens uit het register. Verder had het te weinig tijd om de juiste gegevens nog door te geven aan de MSRC. Het ziekenhuis komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in januari 2010 een eerder beroep van het LUMC ongegrond. (zaaknummer 201001993/1)

10.45 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan een schoonmaakbedrijf in Rotterdam. De minister heeft een boete van EUR 11.000 opgelegd nadat de Arbeidsinspectie had geconstateerd dat het schoonmaakbedrijf een Bulgaarse vrouw schoonmaakwerkheden had laten verrichten bij twee bedrijven zonder dat zij over een tewerkstellingsvergunning beschikte. Bovendien heeft het schoonmaakbedrijf geen kopie van het identiteitsbewijs van de vrouw aan de twee bedrijven gegeven, aldus de minister. Volgens het schoonmaakbedrijf heeft de vrouw de schoonmaakwerkzaamheden zelfstandig verricht, zodat de minister de boete niet aan hem had mogen opleggen. Verder zou het slechts gaan om een periode van enkele maanden en heeft hij voldoende zijn best gedaan om een vergunning voor de vrouw te krijgen. Ook is het schoonmaakbedrijf het er niet mee eens dat het twee keer is beboet voor het ontbreken van de kopieën. Dit zou in strijd zijn met de doelstelling van de Wet. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in juni 2010 een eerder beroep van het schoonmaakbedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak komt het in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007467/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft opgelegd aan een kinderopvangorganisatie in de gemeente. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd om de eerdere verbouwing van een zwembad bij een fysiotherapieruimte aan de Carolusdreef tot kinderdagverblijf weer ongedaan te maken. Volgens het gemeentebestuur is het zwembad destijds zonder geldige bouwvergunning verbouwd. Eerder had het gemeentebestuur nog een bouwvergunning verleend voor het veranderen van het zwembad in een kinderdagverblijf. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had echter in juli 2003 geoordeeld dat de verkeerde vrijstelling van het bestemmingsplan was verleend, zodat de bouwvergunning evenmin verleend had mogen worden. Naar aanleiding van die uitspraak met zaaknummer 200204932/1 heeft het gemeentebestuur de eerdere bouwvergunning alsnog ingetrokken. Volgens hem kan aan het kinderdagverblijf aan de Carolusdreef geen nieuwe bouwvergunning worden verleend en moet de verbouwing dan ook ongedaan gemaakt worden. Daarom heeft het de dwangsom opgelegd. De rechtbank in Den Bosch heeft in oktober 2010 een eerder beroep van de kinderopvangorganisatie tegen de dwangsom gegrond verklaard en bepaald dat het gemeentebestuur een nieuwe beslissing moest nemen. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur namelijk niet onderzocht of de situatie alsnog gelegaliseerd kan worden op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Het gemeentebestuur ziet geen mogelijkheden om op grond van de nieuwe wetgeving een bouwvergunning te verlenen en blijft bij zijn standpunt dat de verbouwing ongedaan gemaakt moet worden. Tegen die beslissing is de kinderopvangorganisatie in hoger beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoekt zij de Raad van State dat nieuwe besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010887/2)

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer om zogenoemde maatwerkvoorschriften te stellen voor de Centrumgarage Deventer in verband met geluidsoverlast. Een aantal omwonenden had om strengere geluidsvoorschriften verzocht. Volgens hen overtreedt de parkeergarage de geluidsnormen. Het gemeentebestuur wil eerst beter onderzoeken of aan de geluidsnormen wordt voldaan, voordat het maatregelen oplegt aan de garage. De omwonenden zijn het verder niet eens met het zogenoemde maatwerkvoorschrift waarin is bepaald dat de garage op koopavonden meer geluid mag produceren dan op andere avonden. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004633/1)

13.30 uur

Zitting over de aanwijzing door het Commissariaat voor de Media van de Stichting Samenwerkende Moslim Organisatie Nederland (SMON) voor het verzorgen van het media-aanbod op geestelijk terrein van de hoofdstroming Islam. De SMON heeft hiermee het recht gekregen om in samenwerking met de Stichting Academica Islamica (SAI) van 1 september 2009 tot 31 december 2015 uitzendingen op radio en televisie te verzorgen. Tegelijkertijd heeft het Commissariaat de aanvragen afgewezen van de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Verenigde Moslim Omroep (VMO). De rechtbank in Amsterdam oordeelde in oktober 2010 dat het Commissariaat beter in zijn besluit had moeten motiveren waarom in zijn optiek de combinatie SMON/SAI als het meest representatief moet worden beschouwd met betrekking tot de vertegenwoordiging van de tweede en derde generatie inwoners die voortkomen uit immigrantengroepen met een moslimachtergrond. Daarom moest het Commissariaat naar het oordeel van de rechtbank opnieuw beslissen op de bezwaren tegen de aanwijzing van de SMON. Ondertussen heeft het Commissariaat de aanwijzing van SMON ingetrokken. Verder heeft het bepaald dat alle aanvragen die in september 2009 waren ingediend voor een aanwijzing opnieuw in behandeling zouden worden genomen. De SMO vindt dat het Commissariaat haar nu de zendtijd moet toekennen. Daarom is de SMO in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het Commissariaat heeft de Raad van State verzocht, in afwachting van de behandeling van het hoger beroep, te bepalen dat het in de tussentijd geen nieuw besluit hoeft te nemen over de aanwijzing. (zaaknummer 201011489/2)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het inrichtingsplan voor de Benedenloop van de Westerwoldse Aa, Kuurbos, Hamdijk en Bovenlanden. Deze gebieden zijn eerder al aangewezen al waterbergingsgebieden. In het plan staan de maatregelen om dit te realiseren. Een aantal omwonenden komt tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met aanwijzing van de waterbergingsgebieden en met de maatregelen die daarvoor genomen moeten worden. (zaaknummer 201004688/1)