Gemeente Baarn

Stand van zaken Q-koorts in Midden-Nederland

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. Q-koorts komt ook voor in de provincie Utrecht. Voor algemene informatie over Q-koorts zie: www.qkoortsinnederland.nl. Hieronder leest u informatie voor inwoners en bezoekers van de provincie Utrecht.

Aantal Q-koorts patiënten
Tot nu toe zijn landelijk veel minder mensen ziek geworden door Q-koorts dan vorig jaar (bron: RIVM). Dit is ook zo in de provincie Utrecht:

* in de periode januari tot en met augustus 2009 zijn 120 mensen ziek geworden

* in diezelfde periode dit jaar zijn dat 36 mensen

Dit betekent dat er geen seizoenspiek is geweest in Q-koorts. Hieruit mag afgeleid worden dat de maatregelen die genomen zijn door de ministeries van VWS en LNV, waaronder de ruimingen van drachtige dieren, effectief zijn geweest.
Voor actuele informatie over waar en hoeveel Q-koorts voorkomt, kijk op www.qkoortsinnederland.nl (onder actueel).

Maatregelen bij dieren
In de provincie Utrecht zijn meerdere bedrijven besmet verklaard. Inmiddels zijn een aantal bedrijven ook geruimd en schoongemaakt en Q-koorts'vrij' verklaard. Alle besmette bedrijven zijn te zien op de kaart van de VWA. Vanaf december 2009 hebben de Ministers van LNV en VWS ingrijpende maatregelen genomen ter bestrijding van Q-koorts: onder meer ruimingen van drachtige dieren en vaccinatie. Door alle maatregelen is de belangrijkste bron van Q-koorts weggenomen. Per 15 juli zijn een aantal maatregelen versoepeld. Via maandelijks tankmelkonderzoek blijven bedrijven gemonitord op besmetting met Q-koorts. Uitgebreide informatie over het nieuwe maatregelenpakket vindt u op www.minlnv.nl/qkoorts .

Blijf alert op verschijnselen Q-koorts
De kans op Q-koorts is op dit moment klein aangezien het lammerseizoen van 2010 afgelopen is. De Q-koortsbacterie zal echter nooit helemaal uit Nederland verdwijnen en de bacterie kan lang in het milieu overleven. Daarom kunnen er nog steeds mensen ziek worden. Blijft u dus alert op de verschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, en ga met deze klachten naar de huisarts. Dit geldt vooral voor hartpatiënten, mensen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen.

Kinderboerderijen en andere locaties met publieksfunctie Dieren op kinderboerderijen en andere bedrijven met een publieksfunctie moeten verplicht gevaccineerd worden tegen Q-koorts. Ook is er een apart hygiëneprotocol voor bedrijven met een publieksfunctie. Hierin staat hoe deze bedrijven de kans kunnen verkleinen dat mensen besmet worden met de Q-koortsbacterie. Het is op deze bedrijven ook verplicht om drachtige geiten en schapen afgezonderd te houden van bezoekers (tot 2 weken na de geboorte van de lammeren).

Wat is een locatie met een publieksfunctie?
Dit is een locatie waar schapen en geiten worden gehouden, die is opengesteld voor publiek en waar direct contact tussen publiek en dieren mogelijk is. Hieronder vallen: kinderboerderijen, zorgboerderijen, dierentuinen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren, campingboeren en zorginstellingen met schapen en geiten. Gaat u op bezoek bij zo'n locatie met publieksfunctie? Vraag naar de genomen maatregelen!

Meer informatie
Informatie over Q-koorts en de meest actuele situatie in het werkgebied van de GGD Midden-Nederland kunt u op de website www.ggdmiddennederland.nl terugvinden. Hebt u daarna nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met het team infectieziektebestrijding van de GGD Midden-Nederland via tel. 030-6086086 (tijdens kantooruren) of stel een vraag via e-mail infectie@ggdmn.nl.