Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 december 2010

BBN-voorzitter roept op tot 'Boerenverstand Bewustwording Nederland': 'Iedereen moet brandveilig gaan denken en handelen'

Joric Witlox, voorzitter van BBN (Brandveilig Bouwen Nederland) gaat met wat hij noemt: 'BBN (Boerenverstand Bewustwording Nederland)' de handschoen oppakken om intensiever en erop gericht dat al de betrokken partijen werken aan brandveiligheid. "Dat gaat natuurlijk alleen in nauwe samenwerking met al die partijen. U zult hier nog veel van gaan merken komend jaar", belooft hij. "Wel weten maar niet doen; het is een houding die aan de basis staat van veel brandonveilige situaties en waarop de bewustwording vooral gericht is."

Witlox deed zijn oproep tijdens het BBN-congres 'praktijk van brandveiligheid' dat 18 november in Wageningen plaatsvond. Zeker bij de discussie zijn vragen aan de orde geweest als; 'Hoe kan het nu dat ieder het wel weet maar niet doet?' "Is bewustwording van deze feitelijke misstand voor brandveiligheid niet hard nodig?". Caroline van der Wiel, commandant van de brandweer Amsterdam Amstelland heeft hier nog een gewetensvraag aan toegevoegd; Moeten we met z'n allen naar de psycholoog?

"Een brand dat overkomt mij of ons toch niet? In die ontkenning van het brandrisico leven velen van ons en zeker ook gebouweigenaren", stelde Marianne Straks, als facilitair directeur van Cordaan, en verantwoordelijk voor rond de honderd gebouwen van deze zorginstelling. "Begin dit jaar ging een kamer in één van onze zorginstellingen in de brand. Mede doordat de bouwkundige brandveilligheid goed was aangepakt en door alert en getraind personeel zijn de gevolgen van deze brand relatief beperkt gebleven", sprak zij uit ervaring.

Carolien Boot (Adviesburo Nieman), Jacques Mertens (Adviesbureau Peutz) en eerder genoemde Caroline van der Wiel, gingen tijdens het congres verschillende keren in op de welbekende tekortkomingen in de bouwkundige brandveiligheid. Ondanks jarenlange waarschuwingen van ondermeer Brandweer en Brandveilig Bouwen Nederland blijft het nog steeds veel voorkomen dat er keggen zijn onder brandwerende deuren, brandwerende doorvoeringen doorbroken blijven nadat er, even een gaatje is geboord. Controle speelt een belangrijke rol in de bewustwording gaf Peter van Veen (ministerie van Binnenlandse Zaken) aan tijdens het congres. "De traditionele Bouwheer is wegbezuinigd maar men zou eens de kosten in kaart moeten brengen die het gebrek aan regie met zich meebrengt. De opdrachtgever kan meer afstemming zelf in gang zetten en heeft een zorgplicht die verder gaat dan het minimale Bouwbesluit niveau. In ieder geval is regie en controle op de bouwplaats een cruciaal gegeven om tot meer brandveiligheid te komen", concludeerde hij.

Fotobijschrift: Caroline van der Wiel en BBN-voorzitter Witlox (rechts) staan de zaal te woord.

Over BBN
Vereniging Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) is de deskundige op het gebied van bouwkundige brandpreventie, ook wel 'passieve brandveiligheid' genoemd. De vereniging beoogt een hogere mate van brandveiligheid van gebouwen door het toepassen van brandveilige bouwmaterialen die de (minimalistische) criteria van de regelgeving kwalitatief overstijgen. Brandveiligheid is immers een maatschappelijk belang en risico's voor personen, bezit, cultureel erfgoed en milieu dienen zoveel mogelijk worden voorkomen en beperkt. De vereniging staat voor expertise op het gebied van (passieve) brandveiligheid en wil deze kennis delen. De vereniging bestaat uit vooraanstaande leveranciers van brandveilige bouwmaterialen en constructies. Door de diversiteit van de leden en de expertise, is BBN gesprekspartner voor alle disciplines binnen de bouwkolom, van architect tot aannemer, van opdrachtgever tot controlerende instantie. Web: www.bbn.nu.