Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

8 december 2010

()

80% van de studenten weet niet hoeveel rood staan kost

Tachtig procent van de studenten schat de kosten van 'rood staan' te laag in. Dat blijkt uit onderzoek van Studenten.net onder 518 studenten. Slechts twintig procent van de studenten wist de debetrente exact te melden. Dertig procent van de respondenten gaf aan wel eens rood staan, maar meer dan de helft 'komt nooit geld tekort'.

Op de vraag 'hoeveel % rente per jaar denk je te moeten betalen bij je bank als je rood staat?' gokt tachtig procent verkeerd. Het merendeel (36%) denkt tussen de 4 en 6 procent aan rente te betalen. Dertien procent van de studenten denkt zelfs minder dan 4 procent aan rente te betalen. Tien procent zat aan de hoge kant en ging uit van meer dan tien procent. In de praktijk is de debetrente op jaarbasis op studentenrekeningen gemiddeld 8 procent.

Dertig procent van de studenten staat wel eens rood. Vijf procent daarvan zelfs meer dan 750 euro. Ruim 16 procent komt maandelijks 'net niet uit' en staat iets minder dan 250 rood.

Opvallend is dat 55 procent van de respondenten in het onderzoek aangaf maandelijks nooit geld tekort te komen. Als studenten rood staan lijken ze dat dus niet als 'geld tekort' te zien.

Studenten die niet rondkomen lenen meestal bij DUO

Van de studenten die aangaven maandelijks niet rond te komen (45 procent), leent 18 procent om die reden bij DUO. Zes procent van de studenten 'leent' daarvoor bij een bank. Hieronder kan ook 'rood staan' worden verstaan. Tien procent leent bij DUO én een bank. De overige tien procent lost het op door van ouders of vrienden geld te lenen.

7 op de 10 studenten krijgt een maandelijkse bijdrage van de ouders. Studenten ontvangen een maandelijkse bijdrage om de studiefinanciering aan te vullen (30%), voor het collegegeld (38,6%), om verzekeringen te betalen (28%), voor studieboeken (23%) en kamerhuur (15 procent).

Studenten & bankieren

Het grootste deel van de studenten doet dat bij de Rabobank (37,3%). ING volgt met 30,7 procent, ABN Amro/Fortis staat op de derde plek met 27,8 procent. ABN Amro doet het iets beter bij de mannelijke studenten. Thuiswonenden studenten bankieren vaker bij ING. Uitwonende studenten bij de Rabobank.

79% van de studenten heeft een studentenrekening.

Meer dan een kwart van de studenten heeft een creditcard

91,5 % van de studenten doet aan internetbankieren. 85% heeft een spaarrekening en iets meer dan een kwart van de studenten (26,4%) heeft een creditcard.

Uit het onderzoek kwam ook dat 6 % belegt via een beleggingsrekening.

Voor 70 procent van de studenten is een hogere spaarrente bij een andere bank reden om over te stappen. Een betere serviceverlening staat op een tweede plek met 58 procent. Overstappen naar een (gratis) studentenrekening is voor 2 op de 5 studenten ook reden om over te stappen (40 procent van de studenten). Een 'beter imago' is goed voor een vierde plek met 34 procent. Wanneer studenten overstappen is voor meer dan de helft van de studenten het vooral belangrijk dat het moeiteloos gaat (56%).


- eind persbericht-

Over het onderzoek

Aan het financieel onderzoek hebben in totaal 518 respondenten deelgenomen. 41,5% van de respondenten is man, 58,5% vrouw. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 22 jaar. 62 procent studeert aan het hbo, 34 procent aan de universiteit. Twee op de drie respondenten is uitwonend.

Over Studenten.net
Studenten.net is sinds 1997 de grootste website voor hbo- en wo-studenten en heeft op dit moment iets meer dan 300.000 leden en meer dan 20.000 bezoekers per dag. Moederbedrijf All4Students BV is uitgever van bepalende internettitels als Studenten.net, Studentenbaan.nl, Stages.nl en Studentenkamers.nl. Op de sites kunnen studenten onder meer terecht voor bijbanen, stages, kamers, kortingen, prijsvragen, reizen en informatie over studie, carrière en vrije tijd.