Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ziggur wint de Novay Digital IDentity Award tijdens IdentityNext

Vandaag heeft Ziggur de de Novay Digital Identity Award voor het beste nieuwe concept of product op het gebied van digitale identiteit in de wacht gesleept. Met de prijs ondersteunen IDentity.Next en het ICT onderzoeksinstituut Novay innovaties die de toekomst van onze digitale identiteiten vormgeven. De prijs is onderdeel van de IDentity.Next conferentie in de Fokker Terminal in Den Haag. Het eerder dit jaar gelanceerde Ziggur gaat bij uitstek over digitale identiteit.

Ziggur geeft alle internetgebruikers wereldwijd de mogelijkheid zelf te bepalen wat er met hun online profielen en bezittingen moet gebeuren na hun dood. Ziggur voert deze wensen uit en ontzorgt daarmee de nabestaanden van haar gebruikers. Hun hoofd staat na het overlijden van een dierbare vaak niet naar het aanpassen van online profielen.

Nabestaanden weten over het algemeen niet waar iemand online profielen heeft. Bovendien is het heel lastig om een profiel op bijvoorbeeld Hyves of LinkedIn, of een PayPal-rekening of Hotmail-adres van iemand die is overleden te laten aanpassen of verwijderen. Directeur Gerrit Jan Bloem van Ziggur is ervan overtuigd dat internetgebruikers hun digitale nalatenschap het beste zelf, bij leven, kunnen regelen. "Uit eigen ervaring merkten wij dat het ongelooflijk lastig is om online profielen na iemands overlijden aan te passen. Met Ziggur bepalen mensen zelf wat er met hun online profielen moet gebeuren na hun dood, en zo ontzorgen zij hun nabestaanden."

Elke gebruiker kan met Ziggur een overzicht maken van al zijn online profielen en aangeven wat ermee moet gebeuren na zijn overlijden. Moet het profiel worden opgeheven of moeten vrienden via dat account op de hoogte worden gebracht van het overlijden? Ziggur is gerechtigd om na overlijden dit soort wensen uit te voeren.

De andere genomineerden waren niet de minste: STORK project - Secure idenTity acrOss boRders linked en NVB Awareness campaign: "veilig Internetbankieren: OK". Gerrit Jan Bloem waardeert de keuze van de jury enorm omdat digitale nalatenschap zo'n nieuw fenomeen is en de oplossing die wij gekozen hebben zich op dit moment aan het bewijzen is.

In de jury zaten Hermen van der Lugt (Novay), Yme Bosma (Hyves), Dennis van Ham (KPMG) en Jaap Kuipers (Diginotar, PIMN). Juryvoorzitter Hermen van der Lugt: "De jury heeft Ziggur als winnaar geselecteerd omdat dit een innovatieve dienst is die aan een belangrijke behoefte tegemoet komt van zowel degene die overlijdt als van de nabestaanden. Ziggur heeft een praktische benadering hiervoor, die het makkelijk en veilig maakt voor de gebruikers. De jury hoopt met het toekennen van de prijs deze onlangs gestarte dienst een duwtje in de rug te geven."