Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 9 december 2010

Nederlands theateraanbod goed ontvangen tijdens RUHR 2010

De afgelopen maanden zijn meerdere Nederlandse theater- en dansproducties te zien geweest in het Ruhrgebied dat in 2010 culturele hoofdstad was onder de naam RUHR 2010. Zowel de Duitse pers als het publiek waren enthousiast over het Nederlandse aanbod. Voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam, Jacob Ahlbom en Dries Verhoeven trokken 3700 bezoekers. De kranten spraken over tegendraads fonkelend en magisch theater. De website van NL-RUHR met het totale Nederlandse culturele aanbod is 300.000 keer bekeken door 131.776 unieke bezoekers. Theater Instituut Nederland coördineerde het Nederlandse theater- en dansaanbod voor RUHR 2010.

Nederlandse Theatergroepen tijdens RUHR 2010
Tijdens RUHR 2010 waren de Nederlandse theater- en dansgezelschappen te zien in Bochum en omgeving en op verschillende festivals. Schweigman& met 'Tussen'. De Veenfabriek/Schauspielhaus Bochum met 'Candide'. Dries Verhoeven met 'Life Streaming'. Jakop Ahlbom met 'Vielfalt'. Nasrdin Dchar (van Likeminds) met 'In Transit'. Toneelgroep Amsterdam & Schauspiel Essen met 'Ubu'. Ilay den Boer stond op het MELEZ Festival met 'Bon Appetit'. Daar stond ook de Boulevard of Broken Dreams (De Parade in Nederland). In Dortmund was een Nederlands Ballet Gala met diverse Nederlandse solisten met werken van onder andere Van Manen en Van Dantzig.

De Duitse pers over Nederland theater
Süddeutsche Zeitung over Candide: "tegendraads, fonkelend stuk theater", dat zich "volkomen vervreemdend en onconventioneel, kakelbont en blij en (slechts) schijnbaar naïef boven het gebruikelijke Duitse regietheater verheft."

Der Westen over Life Streaming: "Wie in de kleine wereld die in de containerwagen ontstaat niet minutenlang volkomen opgaat, moet wel erg afgestompt zijn".

Ruhrnachrichten over Vielfalt: "Magisch, grappig, beklemmend. (...) Het publiek dankte het hem met groot applaus."

Feestelijke afsluiting NL-RUHR 10 december

Het Ruhrgebied is dit jaar Europese Culturele Hoofdstad, RUHR.2010. Nederland draagt hieraan bij onder de titel NL-RUHR. Het TIN coördineerde het theater en dansprogramma vanuit haar rol als promotor van het Nederlands theater in Duitsland om culturele uitwisseling en samenwerking tussen Nederlandse en Duitse theatermakers en programmeurs te stimuleren. Vrijdag 10 december 2010 wordt de Nederlandse bijdrage aan RUHR 2010 feestelijk afgesloten in Bochum.

Kijk voor meer informatie op www.nl-ruhr.de