Donderdag 9 december 2010

Overleg Hulp&Recht over aanbevelingen Commissie Deetman

Hulp&Recht, de kerkelijke instelling inzake seksueel misbruik in de RK Kerk, heeft kennis genomen van de conclusies en aanbevelingen van de Commissie Deetman en wil deze op korte termijn met bisschoppen en religieuze oversten bespreken. Het bestuur van Hulp & Recht trekt zich het stevige oordeel van de Commissie over de gang van zaken jegens slachtoffers zeer aan.

De Commissie Deetman concludeert dat Hulp&Recht dit jaar is overvallen door de stroom meldingen. De organisatie is daarop aangepast, hetgeen tijd en energie heeft gekost. Op dit moment zijn bijna 1850 meldingen gedetailleerd vastgelegd (zie www.hulpenrecht.nl), en ruim 250 klachten door 225 slachtoffers ingediend en in behandeling. De klachtencommissie is uitgebreid en heeft inmiddels een aantal recent ingediende klachten afgehandeld. Zorgvuldige afhandeling vergt evenwel tijd. Via Hulp&Recht zijn op dit moment 12 juridisch adviseurs werkzaam. De organisatie kan een beroep doen op voldoende gekwalificeerde vertrouwenspersonen. Zij helpen slachtoffers bij het bepalen van een antwoord op de vraag wat voor hen de beste weg is naar erkenning van aangedaan leed. Alle bij Hulp&Recht betrokken medewerkers zijn zich bewust van het leed dat aan slachtoffers is aangedaan en doen hun uiterste best om hen bij te staan.

De taakstelling van Hulp&Recht heeft in het verleden tot problemen geleid die de Commissie Deetman helder signaleert. Hulp&Recht heeft in de afgelopen 15 jaar een weg gezocht en - onder meer in de nieuwe procedure die vanaf 1 januari 2008 geldt - gevonden. Een belangrijk vraagstuk blijft hoe op een goede wijze hulp kan worden verleend. Het bestuur van Hulp&Recht constateert in dit verband dat de Commissie Deetman een groot aantal inhoudelijke aanbevelingen doet, alsmede voorstellen om de organisatie en het werk anders te structureren. Het bestuur van Hulp&Recht is de Commissie Deetman dankbaar voor het zeer gedegen rapport dat er nu ligt en realiseert zich dat er grote inspanningen moeten worden verricht om de aanbevelingen te verwerken.

Vooruitlopend op het noodzakelijk overleg met bisschoppen en religieuze oversten, stellen de bestuursleden van Hulp&Recht hun functies ter beschikking om ruimte te scheppen en om de organisatie beter aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Het bestuur blijft zich ondertussen volledig inzetten voor de slachtoffers van seksueel geweld.

Hulp&Recht blijft ook meldingen en klachten van slachtoffers opnemen en wijst op de mogelijkheid om dit via de website (www.hulpenrecht.nl) te doen. Daar staat nadere informatie en via de website kunnen vragen worden gesteld.