Ingezonden persbericht


Persbericht

Beethoven en Mendelssohn
Groen en Rijp

Groningen, 30 november 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) brengt op 9 december in Groningen, 10 december in Drachten en 12 december in Leeuwarden de vierde symfonie 'Italiaanse' van Mendelssohn, Ouverture Coriolanus van Beethoven en de Nederlandse première van Beethovens' Pianoconcert in Es gr.t. (1784). Het NNO staat onder leiding van dirigent Johannes Leertouwer met op piano Ronald Brautigam.

Beethoven en Mendelssohn Groen en Rijp
Het NNO blijft verrassen, ook met overbekende componisten! In de sprankelende Ouverture voor blazers van Mendelssohn kunt u genieten van het schitterende klankgeluid van onze hout- en koperblazers. Helemaal bijzonder is het Pianoconcert in Es gr.t. (1784) van Beethoven dat nog nooit in Nederland werd uitgevoerd. Hij schreef het op zijn dertiende, maar het is van een virtuosieteit om u tegen te zeggen. Veertien jaar later liet Beethoven zich in de Ouverture Coriolanus inspireren door de oorlogszuchtige Romein Coriolanus die na smeekbedes van zijn moeder en zijn vrouw tot bedaren kwam. Heel wat vrolijker gaat het er aan toe in de Vierde symfonie 'Itliaanse' van Mendelssohn. Zoals zoveel jongelingen in de 19e eeuw maakte hij rond zijn twintigste een 'Bildungsreise' door Europa. Dat Italië een zonnig hoogtepunt was, is goed te horen. Wij spelen dit mooie programma met respect voor de historische uitvoeringspraktijk.

Programmaoverzicht

Mendelssohn Ouverture voor Blazers
Beethoven Pianoconcert in Es gr.t. (1784) (Ned. première) Beethoven Ouverture Coriolanus
Mendelssohn Symfonie nr. 4 'Itliaanse'

Dirigent Johannes Leertouwer
Piano Ronald Brautigam

Do 9 december| Groningen| De Oosterpoort| 20.15 uur*| vanaf ¤ 20,50 www.de-oosterpoort.nl| 050 368 03 68

Vr 10 december| Drachten| De Lawei| 20.00 uur*|¤ 27,50 www.lawei.nl| 0512 33 50 50

Zo 12 december| Leeuwarden| De Harmonie| 15.00 uur*| vanaf ¤ 22,50 www.harmonie.nl | 058 233 02 33


* Gratis lezing één uur voor aanvang concert, in de Oosterpoort om 19.00 uur.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Johannes Leertouwer
Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij een aantal internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op. Met zijn duo partners Menno van Delft (klavecimbel) en Julian Reynolds (fortepiano) bracht Leertouwer een reeks cd-opnamen uit op het label Globe, met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann. Met het Ensemble Schönbrunn , waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, treed hij regelmatig op in binnen en buitenland en maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veel geprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Moza rt (Challenge Records). Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvak-docent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgt hij master classes en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa.

Johannes Leertouwer volgde directieonderricht bij David Porcelijn en de legendarische Finse professor Jorma Panula en werkt nu als gastdirigent bij diverse orkesten waaronder het Noord Nederlands Orkest, koor en orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Ook werkte hij met orkesten in België,Frankrijk, Japan en Mexico. Van 1998 tot 2006 was hij artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Strijkorkest, in die periode dirigeerde hij ook regelmatig projecten aan conservatoria in Parijs, Antwerpen, Leipzig en Amsterdam. In 2009 maakt Leertouwer zijn debuut bij het Residentie Orkest. Ook keert hij terug bij de Nederlandse Bach Vereniging als dirigent in een Haydn- Mozart programma. Johannes Leertouwer is chef-dirigent en artsitiek leider van de Nieuw Philharmonie Utrecht (NPU), dat op oude instrumenten musiceert.

Ronald Brautigam
Ronald Brautigam werd in 1954 in Amsterdam geboren. Hij stu­deerde daar aan het Sweelinck Conservatorium bij Jan Wijn. Na verdere studies in Londen (John Bingham) en de Verenigde Staten (Rudolf Serkin) werd hem in 1984 de Nederlandse Muziek­prijs uitgereikt. Ronald Brautigam treedt regelmatig op met alle grote Neder­landse orkesten, met dirigenten als Haitink, Chailly, Rattle en Comissiona. Buiten Nederland speelde hij o.a. met het English Chamber Orchestra, het Scottish Chamber Orchestra, het Orchestre de la Suisse Romande en het Houston Symphony Or­chestra. Met de London Sinfonietta trad hij in 1985 in Londen op tijdens een Prom-concert, dat in Engeland recht­streeks op de televisie werd uitgezonden. In januari 1988 maakte Ronald Brautigam zijn debuut in Japan, waar hij optrad met de orkes­ten van Osaka, Sapporo en Nagoya. Ook is hij een graag geziene gast bij het Noord Nederlands Orkest. Naast zijn solo-optredens is Ronald Brautigam een toegewijd ka mermuziekspeler; hij maakte diverse platen met Jaap van Zweden en is geregeld te gast op kamermuziekfestivals in binnen- en buitenland. Tevens is Ronald Brautigam als docent verbon­den aan Het Conservatorium van Amsterdam.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.