Ingezonden persbericht


Persbericht - 9 december 2010

Antwoorden op klimaatverandering, het wereldenergieprobleem, ontbossing en armoede in de derde wereld. Nieuwe stichting biedt revolutionaire oplossingen wereldproblemen

Vandaag is de Nederlandse afdeling van de Stichting Masarang en zijn nieuwe website www.masarang.nl gelanceerd. De stichting beheert milieu- en sociale projecten in Indonesië die gebruik maken van revolutionaire technologieën en wetenschappelijke inzichten. Zo wordt via een nieuwe methode bio-ethanol geproduceerd door regenwoud aan te planten. Daardoor wordt één van de meest bedreigde ecosystemen op aarde beschermd, CO2 opgenomen en tegelijk groene energie geproduceerd waar ook de lokale bevolking direct van profiteert via banen en inkomsten. De ethanol wordt gewonnen uit de milieuvriendelijke suikerpalm, een ondergewaardeerd gewas waarvan er in Indonesië genoeg staan om wereldwijd alle auto's op te laten rijden. Deze oplossing is daarmee ook relevant in het licht van de klimaattop die nu gaande is in Cancun. Drijvende kracht achter de Stichting Masarang is oprichter Dr. Willie Smits, gepromoveerd aan de Wageningen universiteit. Smits heeft al veel aandacht gehad voor zijn projec ten in internationale media zoals de BBC, CNN en National Geographic.

Op dit moment bouwt Willie Smits met steun van de Rabobank Foundation, Agentschap NL en ook Herman Wijffels, speciale mobiele fabrieken die vanuit een helikopter in het regenwoud van Indonesië worden neergelaten. In de fabriek wordt - volgens zelf ontwikkeld procedé - het sap van de suikerpalm verwerkt tot volledig groene producten, zoals genoemde biobrandstof maar ook een zeer gezonde palmsuiker, die niet leidt tot obesitas en suikerziekte zoals witte suiker. De suikerpalm, een gewas waarin Smits 's werelds grootste expert is, is de sleutel bij dit proces. Deze boom is niet te verwarren met de zeer schadelijke oliepalm waarvoor juist regenwoud wordt gekapt; de suikerpalm groeit alleen in een divers bos met een rijk ecosysteem . De suikerpalm is daarbij 's werelds hoogst productieve gewas; ze levert drie keer meer energie per hectare dan suikerriet en zeven keer meer dan maïs.

De stichting Masarang in Indonesië beheert naast herbebossing vele andere projecten. Zo geeft de stichting studiebeurzen aan kinderen van arme boeren, gaat ze actief dierensmokkel tegen en heeft ze een opvangcentrum voor bedreigde dieren zoals orang-oetans. Belangrijk verschil met gangbare NGO's is dat Masarang beheerd wordt door lokale bewoners en dat de organisatie nadrukkelijk investeert in de lokale cultuur en bedrijvigheid. Zo is een houtbewerkingsinstituut gestart, een bibliotheek en een suikerfabriek waarin boeren via een coöperatie meedelen in de inkomsten. Tevens worden nieuwe technologie en wetenschappelijke kennis verbonden in de oplossingen. Voor haar werk en goede resultaten heeft de stichting sinds de oprichting in 2001 verschillende onderscheidingen ontvangen, zoals de Padma Award 2009 van de Indonesische overheid en ze hoorde bij de beste 12 goede doelen van de wereld in de BBC World Challenge 2007. In Nederland is nu Masarang International actief (ANBI status). Vi a de site www.masarang.nl kunnen de projecten gevolgd worden en bijdragen worden gedaan.

De Stichting Masarang wordt geleid door Willie Smits, woonachtig in Indonesië, en heeft als doel om het milieu te redden door de actieve participatie van de lokale bevolking. In december 2010 is Masarang International opgericht om meer zichtbaarheid te geven aan de vooruitstrevende milieu- en sociale projecten van Masarang, een stichting die sinds 2001 in Indonesië actief is, gevestigd is in Tomohon (Sulawesi) en circa 40 medewerkers telt. Masarang International zamelt daarnaast geld in voor de projecten en wordt bemand door vrijwilligers. Zie voor meer informatie www.masarang.nl

Einde persbericht

Noot voor redactie /

Ingezonden persbericht