Provincie Overijssel

Besluitenlijst
Van 7 december 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Beslissing op bezwaar van Stichting De Faunabescherming (GM-beslissing d.d. 2-12-2010) Kenmerk: 2010/0111939

Gedeputeerde Staten hebben ontheffing aan de Faunabeheereenheid Overijssel verleend voor het 's nachts gebruiken van het geweer en lichtbakken bij het bestrijden van de vos, die voornamelijk 's nachts actief is. Hiermee wordt een betere bescherming bereikt van weidevogels en korhoenders in Overijssel, vooral in het broedseizoen en als de jonge vogels nog niet kunnen vliegen. Stichting De Faunabescherming heeft bezwaar gemaakt tegen het toestaan van deze middelen. Gedeputeerde Staten verklaren het bezwaar ongegrond.

Onderwerp: Onderzoek naar uitvoering Verdrag van Helsinki (Verdrag inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen). (GM-beslissing d.d. 2-12-2010) Kenmerk: 2010/0202939

De provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel en het Duitse land Nordrhein-Westfalen en werken samen op het gebied van milieu. Vanuit deze samenwerking onderzoeken de partners de stand van zaken van de uitvoering van het 'Verdrag inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen' (Verdrag van Helsinki). Het 'Verdrag van Helsinki' heeft tot doel mensen en milieu te beschermen tegen industriële ongevallen die grensoverschrijdende gevolgen kunnen hebben. GS vragen overheden in Overijssel die gelegen zijn langs de grens met Duitsland mee te werken aan een onderzoek.

Onderwerp: IPO-adviescommissie Water.
(GM-beslissing d.d. 2-12-2010)
Kenmerk: 2010/0204572

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben ter voorbereiding van de vergadering van de IPO-adviescommissie Water op 2 december 2010 hun standpunt bepaald over de IPO-voorstellen Regeerakkoord en doelmatig waterbeheer, Interbestuurlijk toezicht op waterschappen, Bestuurlijke reactie op rapport Inspectie Verkeer en Waterstaat 'Grondwatertoestanden' en Actueel Hoogtebestand Nederland. Gedeputeerde P. Jansen neemt deel aan de vergadering van de IPO-adviescommissie Water.

Onderwerp: Benoeming leden en plaatsvervangende leden hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van Provinciale Staten Kenmerk: 2010/0194858

Vanwege het aflopen van de huidige zittingsperiode is het nodig om nieuwe leden en plaatsvervangende leden van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van Provinciale Staten te benoemen. Gedeputeerde Staten hebben de door de burgemeester van Zwolle hiervoor voorgedragen personen benoemd. De burgemeester van Zwolle, dhr. drs. H.J. Meijer, is qualitate qua hoofd van het stembureau. Als leden zullen optreden mw. A.A.M. Conradi en de heren H.H. Janssen, H. Dijkstra en J. Hagedoorn, allen te Zwolle.

Onderwerp: Vastgestelde Integrale Ontwikkelingsvisie bedrijventerreinen gemeente Tubbergen Kenmerk: 2010/0193520

In het provinciale beleid is opgenomen dat alleen nieuwe bedrijventerreinen mogen worden ontwikkeld als deze passen in de gemeentelijke bedrijventerreinenvisie, waarover overeenstemming is bereikt met de buurgemeenten en met Gedeputeerde Staten van Overijssel. De gemeente Tubbergen heeft voor haar grondgebied een Integrale Ontwikkelingsvisie Bedrijventerreinen vastgesteld. Gedeputeerde Staten berichten de gemeente Tubbergen dat zij instemmen met de Integrale Ontwikkelingsvisie Bedrijventerreinen van die gemeente.

Onderwerp: Stand van zaken IiO fiche I2 Innovatie Sociale Infrastructuur Kenmerk: 2010/0169802

GS besluiten PS te informeren over de stand van zaken van de uitvoering van het project Innovatie Sociale Infrastructuur. Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het programma Investeren in Overijssel.

Door middel van interactieve sessies met vertegenwoordigers van het maatschappelijke veld van binnen en buiten Overijssel zijn drie kansrijke thema's geselecteerd en uitgewerkt om te komen tot geschikte innovatie projecten: · Doorontwikkeling Kulturhusen en woonservice gebieden; · Certificering vrijwilligerswerk; en
· Overijssel Toegankelijk voor Iedereen.

Met de gekozen uitvoeringsprogramma's en daarbij behorende pilotprojecten is een concrete en passende invulling gegeven aan de doelstelling van dit IiO-project. De doelstelling om in 2010 minimaal drie verschillende innovatieve projecten te honoreren, wordt ruimschoots gehaald.

Onderwerp: Vaststellen wijziging Inrichtingsplan Rijssen 2010 Kenmerk: 2010/0203298

Gedeputeerde Staten hebben de Planwijziging voor het landinrichtingsproject Rijssen inclusief de reactienota vastgesteld. Met deze planwijziging wordt het landinrichtingsplan voor het deelgebied Rijssen-West geactualiseerd naar de meest recente inzichten voor de inrichting, ontsluiting en waterbeheersing. De Planwijziging Rijssen 2010 is opgesteld door de Landinrichtingscommissie Rijssen en wordt met de reactienota zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Onderwerp: Beantwoording motie van PS van 25 november 2009 betreffende de bijdrage van innovatieprogramma's aan duurzame economische ontwikkeling. Kenmerk: 2010/0206939

Provinciale Staten hebben in de motie Baas d.d. 25 november 2009 GS opgeroepen om in 2010 een analyse uit te voeren hoe de innovatieregelingen onder Impuls voor Werk hebben bijgedragen aan duurzame economische ontwikkeling en te bezien hoe de provinciale innovatieregelingen in 2011 verder kunnen bijdragen aan verduurzaming van de Overijsselse economie. Daartoe zijn lopende innovatieprojecten onder het innovatie platform Twente en het Kennispark geanalyseerd. Uit de analyse blijkt dat innovatieprojecten specifiek bijdragen aan duurzame ontwikkeling. GS stellen aan PS voor om de innovatieprojecten periodiek te blijven monitoren ten aanzien van de duurzaamheidsaspecten.

Onderwerp: Algemene ledenvergadering IPO 9 december 2010 Kenmerk: 2010/0205749

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de agenda voor de vergadering van de Algemene Vergadering van de vereniging IPO op 9 december 2010. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen: Kennis nemen van het 2e voortgangsverslag IPO-Jaarplan 2010 en de 'Agenda voor het Bestuursakkoord', goedkeuren van het IPO-Jaarplan 2011, de wijzigingen op de IPO-begroting 2010, de IPO-begroting 2011, de benoeming van nieuw lid van het IPO bestuur en de 'blauwdruk leden IPO-AV'.

Onderwerp: Aanpassing Financiële verordening ten behoeve van de uitvoeringsregeling Treasury Kenmerk: 2010/0170159

GS besluiten:

1. Aan PS voor te stellen een artikel betreffende de financieringsfunctie toe te voegen aan de huidige Financiële verordening .
2. Aan PS voor te stellen het bestaande treasurystatuut te laten vervallen.
3. De Uitvoeringsregeling Treasury Overijssel 2011 vast te stellen.
4. Het bevoegdhedenbesluit aan te passen conform het voorstel in deze nota.

Onderwerp: Aanvraag goedkeuring BZK tot deelneming in de Stichting Essent Sunstainablility Development Kenmerk: 2010/0208015

Gedeputeerde Staten hebben een definitief besluit genomen om deel te nemen in de Stichting Sustainability Development (Stichting Duurzaamheid). Deze stichting zal toezien op de bij de verkoop van Essent gemaakte afspraken over de investeringen in duurzame energie door Essent/RWE. Omdat het hier een deelneming betreft zal dit besluit nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Onderwerp: Provinciale coördinatie vergunningprocedures voor onderdelen van het programma Integrale Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid Kenmerk: 2010/0202760

Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor de provinciale coördinatieregeling ex artikel 3.33, lid 1 onder a van toepassing te verklaren voor de projecten bypass Kampen, herinrichting Onderdijkse Waard en woongebied Reeve uit de Integrale Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. De Integrale Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid is door het kabinet opgenomen in het Nationaal Waterplan. Voor de projecten bypass Kampen, herinrichting Onderdijkse Waard en woongebied Reeve wil de provincie Overijssel de coördinatie van vergunningenprocedures op basis van de Wet ruimtelijke ordening op zich nemen. Het betreft de hoofdvergunningen en een deel van de uitvoeringsvergunningen betrekking hebbende op resp. fase 1 (tot 2016) en fase 2 (vanaf 2021) van het programma Integrale Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. De bevoegde gezagen erkennen het belang van coördinatie waarmee het behoud van de samenhang tussen alle verschillende besluiten en vergunningen, en de transparantie naar de betrokken burgers het best gewaarborgd wordt. De provincie wil om deze reden zorgdragen voor de administratieve coördinatie van de vergunningenprocedure en zo nadrukkelijk de regie blijven voeren. Het betreft hier onder andere de ter inzage legging en het delen van zienswijzen. Alle betrokken bevoegde gezagen hebben, bij monde van de Stuurgroep Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid / Zomerbedverlaging Beneden-IJssel (d.d. 04-11-2010) hun steun uitgesproken voor dit voorstel tot provinciale coördinatie. Ook Rijkswaterstaat Oost Nederland en IJsselmeergebied steunen als bevoegde gezagen dit voorstel

Onderwerp: Woonvisie 2010-2015 "Nieuwe dynamiek in wonen" gemeente Wierden Kenmerk: 2010/0207794

Gedeputeerde Staten stemmen in met de woonvisie "Nieuwe dynamiek in wonen" van de gemeenten Wierden. De woonvisie past binnen de kaders van de omgevingsvisie /verordening en prestatieafspraken 2010-2014. Gedeputeerde Staten sluiten aan bij de opmerkingen die de gemeente Wierden in haar woonvisie heeft gemaakt ten aanzien van de kwalitatieve woningbouwopgave. Dit betekent dat er vooral bij de doelgroepen senioren, zorgvragers en starters, een urgente woningbouwopgave ligt .

Onderwerp: IPO Bestuursvergadering 9 december 2010 Kenmerk: 2010/0207748

Op 9 december is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de agenda voor het bestuursakkoord en de strategische agenda.

Onderwerp: Vervreemden van met subsidie verkregen gronden door Landschap Overijssel Kenmerk: 2010/0205745

Gedeputeerde Staten hebben besloten in te stemmen met het verzoek van Landschap Overijssel om een perceel grond die zij met subsidie hebben verkregen te vervreemden ten behoeve van een grondruil. Door deze grondruil wordt een veel groter en waardevoller stuk natuur gerealiseerd en wordt een parkeerknelpunt opgelost.




Provincie Overijssel