Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 9 december 2010

Antibioticagebruik in de veehouderij

Het Ministerie van EL&I ondersteunt het voorstel van de Commissie Werner (Convenantspartners Antibioticaresistentie Dierhouderij) voor extra maatregelen ter bestrijding van antibioticaresistentie in de Nederlandse dierhouderij.

Op 8 december heeft staatssecretaris Bleker in een brief aan de Tweede Kamer extra maatregelen aangekondigd om de geplande reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij te realiseren. Dat betekent t.o.v. 2009 een vermindering van 20% in 2011 en 50% in 2013. Ook wordt de controle verscherpt. Eerder al hebben de Nevedi en LTO laten weten om in 2011 de productie van gemedicineerd voer te staken.

Centraal in de aanpak staat de centrale registratie van het gebruik van diergeneesmiddelen door zowel dierenartsen als veehouders in de Vetcis database. Daarnaast start per 01/01/2011 de onafhankelijke toezichthouder Sda (Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit). De Sda zal het gebruik van diergeneesmiddelen gaan toetsen en hiervoor strengere normen gaan ontwikkelen. Daarnaast wordt tevens een aantal wettelijk eisen met betrekking tot het gebruik van diergeneesmiddelen aangescherpt en zal ook de handhaving zich hierop richten.

Het betreft onder andere de volgende punten

* Het opleggen van bestuurlijke boetes bij overtredingen (geregeld in de binnenkort te verschijnen Wet Dieren);
* Het beperken van het gebruik van 3e en 4e generatie cephalosporinen en fluorchinolonen (deze zijn van groot belang voor de humane geneeskunde);
* Beperking van de cascaderegeling bij de keuze van geneesmiddelen door dierenartsen;
* Het verbieden van preventief gebruik van antibiotica in koppels dieren;
* Het handhaven van de 2,5% verslepingsnorm (op basis van laagste toegestane therapeutische dosering) voor antibiotica van gemedicineerd voeder naar niet-doelvoeders in volgende productiecharges, gebaseerd op het rapport van het Bureau Risicobeoordeling (nVWA);
* Strikte handhaving op het reclameverbod voor antibiotica in vakbladen voor de veehouderij

De brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer, met in de bijlagen het voorstel van de Commissie Werner vindt u hier.

Eerder dit jaar lieten de Nevedi en LTO al weten dat zij in 2011 stoppen met de productie van gemedicineerd voeder. Dit besluit zade l worden verankerd in het GMP+ systeem en de diverse IKB systemen. Het streven van beide organisaties is om uiterlijk 1 april 2011 de productie van gemedicineerd voeder te staken. De antibiotica die nu in gemedicineerd voeder worden verwerkt, zijn in bijna alle gevallen ook beschikbaar als topdressing, in een wateroplosbare vorm of als individuele doseringen. Overigens blijft op Europees niveau de productie van gemedicineerd diervoeder toegelaten, ook na de aanstaande herziening van de "oude" Richtlijn 90/167/EEG.

Met vragen of reacties naar aanleiding van dit bericht kunt u zich richten tot het PDV, telefonisch of via het contactformulier. Natuurlijk kunt u ook uw brancheorganisatie of adviseur raadplegen.