Ingezonden persbericht


Utrecht, 9 december 2010 | |
|                                                               |
|NPCF WIL ONDERZOEK NAAR 'ONAFHANKELIJKE' VERGELIJKINGSSITES    |
|VOOR ZORGVERZEKERINGEN                                         |
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek doet naar de onafhankelijkheid van vergelijkingssites voor (zorg-)verzekeringen. De patiëntenfederatie wil weten in hoeverre de informatie van deze websites misleidend is.

Gisteren maakte de NOS bekend dat zorgverzekeraars Achmea, Menzis en CZ stellen dat de verzekeringsvergelijkingssite Independer.nl niet onafhankelijk is. Ze zeggen dat verzekeraars die Independer geen provisie betalen, anders worden behandeld dan de verzekeraars die wel provisie betalen. De NPCF heeft inmiddels bij de unit Markttoezicht van de NZa het verzoek gedaan om deze signalen mee te nemen in de jaarlijkse marktscan.

Vergelijkingssites zoals independer hebben een commerciële samenwerking met een aantal verzekeraars. Deze verzekeraars betalen per nieuwe verzekerde een provisie aan de vergelijkingssites. Het vermoeden bestaat dat producten van verzekeraars die geen contract hebben, anders of minder vaak verschijnen in de suggesties voor 'beste deals'. Independer toont naast zo'n top-3 ook een complete lijst van verzekeringen. De sitebezoeker ziet dat daarin soms verzekeringen beter scoren dan de top-3, maar dat die toch niet in de top-3 van beste deals belanden

De NPCF wil dat de NZa onderzoekt in hoeverre deze manier van informeren misleidend is. De NPCF wil voorkomen dat sites die zich presenteren als onafhankelijk, andere informatie geven dan vergelijkingssites die geen commerciële samenwerking hebben met zorgverzekeraars.

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) De NPCF is een samenwerkingsverband van patiëntenkoepels- en organisaties. De federatie fungeert als platform voor gemeenschappelijke beleidsontwikkeling en belangenbehartiging op inhoudelijke thema's.