Gemeente Barendrecht

Hierbij stuur ik u nog een aanvulling op de uitleg over de verhoging van de afvalstoffenheffing in ons persbericht over de raadsvergadering van 7 december:

Bij de afvalstoffenheffing hanteren wij het systeem dat de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval volledig wordt gedekt uit de opbrengsten van de afvalstoffenheffing. Het afgelopen jaar zijn deze kosten fors hoger dan verwacht. Dat heeft twee oorzaken: er wordt meer afval aangeboden dan was voorzien, en het aangeboden afval wordt minder samengedrukt aangeboden. In de tijd van de blauwe zak werd 30% (!) van het totale afval buiten Barendrecht weggegooid, via het zogenaamde afvaltoerisme. Geschat werd dat dit 20% was, dus er is een extra toename van 10%. Daarnaast wordt op de totale hoeveelheid afval jaarlijks 5% meer aangeboden. Dat is een landelijke tendens.

De ondergrondse containers moeten daarom vaker worden geleegd en de verwerkingskosten zijn daardoor ook hoger. Om deze extra kosten te kunnen dekken is het noodzakelijk om de tarieven voor afvalstoffenheffing met 10% te verhogen. Hiermee gaan we weer terug naar het niveau van vóór 2009, want in dat jaar hebben we de afvalstoffenheffing met 11% kunnen verlagen.