Ingezonden persbericht


Betere verdeling controleopdrachten zorgt voor risicospreiding

Grant Thornton voor omslag in toekenning accountantscontrole

Alphen aan den Rijn, 9 december 2010

Grant Thornton beveelt een revisie aan van het Europese beleid voor accountantscontroles als antwoord op het hedendaagse zakenklimaat. In haar officiële reactie deze week op de 'green paper' van de Europese Commissie (EC) inzake het beleid voor accountantscontroles verwelkomt de accountantsorganisatie de publicatie als een significante kans op verandering. Tegelijkertijd moedigt zij een stevige dialoog aan over met name drie issues: de concentratie van kantoren binnen de accountancymarkt, informatieverstrekking richting aandeelhouders en de toegang van niet-genoteerde bedrijven tot kapitaal.

Beperken marktaandeel is risicospreiding

Controleopdrachten worden momenteel uitgevoerd door slechts een zeer beperkt aantal kantoren. Volgens Grant Thornton vormt deze concentratie een risico vanwege het gevaar voor het vertrouwen in de markt als een groot accountantskantoor mocht omvallen. Marcel Welsink, directeur Assurance bij Grant Thornton: "Dat zou een aanzienlijke ontwrichting betekenen waarbij duizenden bedrijven een vervangend accountantskantoor moeten zien te vinden. De markt blijft dan achter met te weinig grote kantoren wat prijsconcurrentie en prikkels om de kwaliteit te handhaven zal afzwakken. Als marktpartijen er niet in slagen het gebrek aan keuzemogelijkheden op te lossen ligt het voor de hand dat de overheid namens de markt optreedt. Dat geldt ook voor het aanpakken van misvattingen omtrent de kwaliteit en capaciteit van middelgrote accountantskantoren. In praktijk zou de overheid restricties kunnen invoeren voor het marktaandeel gemeten in aantal accountantscontroles binnen geconcentreerde marktsecto ren. Zie het als een vorm van risicospreiding."

Grotere betrokkenheid stakeholders

Ook zouden volgens Grant Thornton bij de keuze van een accountant zowel aandeelhouders als andere stakeholders meer betrokken moeten zijn. Uit eerder representatief onderzoek dit jaar onder Nederlandse commissarissen stond de rol van de RvB met betrekking tot de benoeming van de externe accountant reeds ter discussie. De meningen van RvC-leden liepen daarbij behoorlijk uiteen. Een derde actie die Grant Thornton nodig acht voor een 'gezondere' spreiding, is dat bedrijven meer dan één kantoor inhuren voor accountantscontrole en andere financiële dienstverlening.

Communiceren met aandeelhouders

Een tweede belangrijk issue volgens Grant Thornton is informatieverstrekking richting aandeelhouders. Welsink: "Accountants moeten beter gaan communiceren met aandeelhouders. We dienen transparanter te zijn over de manier waarop we tot een accountantsverklaring komen. Ook is er meer transparantie gewenst als het gaat om de beslissingen van het management bij het voorbereiden van de financiële verklaringen. Daarnaast moeten accountants nauwer samenwerken met aandeelhouders. Hun behoeften veranderen, dus moet onze dienstverlening dat ook doen."

Kapitaal voor niet-genoteerd bedrijf

Om groei te financieren hebben niet-genoteerde bedrijven direct toegang tot kapitaal tegen redelijke kosten nodig. Daarbij is het verkrijgen van assurance van financiële informatie een noodzakelijke bijdrage aan het financiële proces. Met het oog op de 'green paper' van de EC bepleit Grant Thornton een assurancestructuur die is aangepast op de behoeften van bedrijven in de EU. Niet-genoteerde ondernemingen zijn volgens de accountantsorganisatie de drijvende kracht achter de Europese economie en spelen een sleutelrol bij het leiden van de economie richting duurzame groei. Tot de voorgestelde nieuwe structuur behoren: accountantscontroles in overeenstemming met internationale standaarden, een goedkopere vorm van assurance voor niet-genoteerde bedrijven en een compilatierapport voor zeer kleine entiteiten. Welsink legt uit: "De drie hierboven beschreven aandachtsgebieden zijn essentieel voor de Europese economie en kapitaalmarkten."


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,