Ingezonden persbericht


Persbericht

'Vrijgevestigde therapeuten in de GGZ verbeteren kwaliteit van hun behandelingen via Routine Outcome Monitoring'

Utrecht, 9 december 2010. Alle leden van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) kunnen per 1 januari 2011 de effectiviteit van hun behandelingen via Routine Outcome Monitoring (ROM) meten. Dit meetproces verloopt aan de hand van gevalideerde vragenlijsten die beschikbaar zijn gesteld via de speciaal ontwikkelde NVVP ROM-portal. De uitkomsten van ROM dragen bij aan kwaliteitsverbetering van de therapie, omdat aan de hand van de metingen de behandelaar de therapie tussentijds kan bijsturen. De ROM-portal maakt een vliegende start. De NVVP en Innohealth, de ontwikkelaar van de portal, organiseren extra dagen in januari en februari om iedereen te kunnen trainen.

Zicht op kwaliteit en transparantie staan hoog op de agenda van politici, de overheid, cliëntenplatforms en zorgverzekeraars. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de relatie tussen cliënt en behandelaar het succes van de behandeling sterk beïnvloedt. ROM en feedback kunnen hier positief aan bijdragen. De NVVP wil haar leden een veilig platform bieden, zodat er sprake is van een specifieke portal voor de vrijgevestigden: een portal vóór en dóór leden. Hierbij distantieert de NVVP zich van het ROM-initiatief waar GGZ-instellingen ROM-data aanleveren. Met de eigen ROM-portal zet de NVVP een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een taal voor kwaliteit. ROM is slechts één aspect van kwaliteit. De NVVP streeft op termijn naar koppeling aan andere databestanden zoals bijvoorbeeld academisch onderzoek, om verdieping van het begrip kwaliteit te bewerkstelligen.

De ROM-portal van de NVVP is beveiligd via authenticatie en autorisatie. Alle door de NVVP-leden ingevoerde data worden versleuteld, de verzamelde gegevens zijn hierdoor niet meer te herleiden naar individuele cliënten, noch naar de hulpverleners. Voor de beveiliging van de portal en de data wordt de NEN-7510 norm gevolgd.

Via de NVVP-portal zijn vier feedbackmethoden beschikbaar, het gaat om screening, ROM, tracking en CDOI (Client Directed Outcome Informed). Screening: is bedoeld om te bepalen of de ernst van de klachten een behandeling in de eerste of tweede lijn rechtvaardigt.

ROM: wordt ingezet aan het begin en aan het einde van de behandeling. Er wordt gemeten of de behandeling effectief is geweest op basis van het verloop van het klachtenniveau. Tracking: wordt ingezet als uitbreiding op ROM. Het klachtenniveau wordt niet alleen bij het begin en einde van de behandeling gemeten, maar ook tijdens de behandeling. CDOI: van sessie tot sessie wordt de cliënt gevolgd via een korte vragenlijst.

Feiten op een rijtje over de NVVP:


- Bij de NVVP zijn meer dan 1200 leden aangesloten. Het gaat dan om vrijgevestigde BIG-geregistreerde gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen. Meer dan 80% van alle vrijgevestigde psychotherapeuten en klinisch psychologen is lid van de NVVP.


- De leden van de NVVP werken zowel in de eerste- als tweedelijns GGZ. In de eerste lijn worden in totaal circa 125.000 cliënten per jaar behandeld en in de tweede lijn 1 miljoen cliënten. Een vrijgevestigd therapeut, lid van de NVVP, behandelt per week gemiddeld 25 cliënten.


- In de eerste lijn zijn gemiddeld 7,5 zittingen nodig voordat een behandeling wordt beëindigd en in de tweede lijn is de gemiddelde doorlooptijd van een DBC tien maanden.


- In 2010 bedraagt het totale budget voor de gezondheidszorg 60 miljard. Daarvan is 4 miljard gebudgetteerd voor de GGZ. Circa 190 miljoen daarvan is voor rekening van de vrijgevestigden. Vrijgevestigden in de tweede lijn leveren circa 9% van de DBC's tegen zo'n 6% van de kosten.




Ingezonden persbericht