Gemeente Utrecht

De Gaudeamus Muziekweek verhuist naar Utrecht

De Gaudeamus Muziekweek, het internationaal vermaarde jaarlijkse festival voor jonge componisten en nieuwe muziek, verhuist in 2011 van Amsterdam naar Utrecht. Op 7 december 2010 hebben Muziek Centrum Nederland (MCN), organisator van het festival in de afgelopen drie jaar, en de gemeente Utrecht een overeenkomst ondertekend waarin is afgesproken dat de Gaudeamus Muziekweek wordt verzelfstandigd. De Gaudeamus Muziekweek blijft t/m 2012 financieel 'powered by MCN' en kan met steun van de gemeente Utrecht bouwen aan de toekomst. De eerste Utrechtse editie wordt van 5 t/m 11 september 2011 gehouden op diverse locaties in de stad. De nieuwe stichting zal kantoor houden in Centrum Muziek XXI, het muziekgebouw voor ensembles aan de Loevenhoutsedijk dat najaar 2009 zijn deuren heeft geopend.

De Gaudeamus Muziekweek is ruim 60 jaar geleden begonnen vanuit Huize Gaudeamus in Bilthoven. Tot 1983 functioneerde de gelijknamige stichting als aanjager van het muziekleven in Utrecht, o.a. door het organiseren van concertseries in de Geertekerk en Vredenburg. De Gaudeamus Muziekweek was een van de vele activiteiten van Stichting Gaudeamus. De stichting was onder andere ook betrokken bij concerten in Huis aan de Werf en Theater Kikker en bij de internationale ontwikkeling van Ensemble Insomnio. In 2008 is Stichting Gaudeamus samen met andere landelijke muziekorganisaties opgegaan in Muziek Centrum Nederland, het landelijke sectorinstituut voor muziek. Omdat het festival De Gaudeamus Muziekweek niet past bij de door de overheid gestelde besteltaken, heeft MCN besloten dit onderdeel te verzelfstandigen.

In Utrecht liggen mooie kansen voor verdere ontwikkeling van de muziekweek als aantrekkelijke publieksmanifestatie, (internationaal) podium voor talentontwikkeling, etalage van de Nederlandse ensemblecultuur en knooppunt voor internationale samenwerking en uitwisseling. De komst naar Utrecht betekent een belangrijke impuls voor het muziekleven in de komende jaren. Samen met het Festival Oude Muziek en het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht zal de Gaudeamus Muziekweek kunnen bijdragen aan een krachtige profilering van Muziekcentrum Vredenburg en het Muziekpaleis-in-wording.




Gemeente Utrecht