Ingezonden persbericht


Den Haag, 9 december 2010

PvdA blijft zich sterk maken voor een solide en sociaal vangnet

De PvdA blijft zich sterk maken voor een solide en sociaal vangnet in Den Haag. Zowel bij het armoedebeleid als bij de gevolgen van de afbouw van de ID-banen. Door landelijke bezuinigingen en door de economische crisis zijn er steeds minder middelen beschikbaar om mensen die dat nodig hebben te helpen.

Armoedebeleid

De gemeente zelf heeft nauwelijks bezuinigd op het armoedebeleid. Wij zijn blij dat het fundament van het huidige beleid overeind blijft. Onder meer het programma 'Kinderen Doen Mee', het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers met een Ooievaarspas, de Bijzondere Bijstand en de schoolkostenregeling blijven bestaan. Iedereen met een kleine beurs wordt zo veel mogelijk gecompenseerd.

Door het wegvallen van incidentele Rijksbijdragen en door overschrijdingen van het budget door een toegenomen vraag als gevolg van de economische crisis, is de gemeente echter gedwongen om het beleid te versoberen. De PvdA wil van het college de garantie dat de negatieve effecten hiervan voor de Haagse minima worden beperkt.

Wij maken ons zorgen over de maatregelen van het huidige kabinet die mensen met een kleine beurs hard kunnen treffen, zoals de verlaging van de huurtoeslag en de stijging van de zorgpremies. Wij willen dat het college de gevolgen hiervan periodiek in kaart brengt door middel van signaleringsrapportages.

De PvdA doet ook een aantal voorstellen om het armoedebeleid overeind te houden. Zo stellen wij voor om zo integraal en effectief mogelijk te werken. Dat betekent onder meer dat ook de andere wethouders en ambtelijke diensten actief betrokken worden om alle Hagenaars te laten meedoen.

ID - en WIW-banen

Wij hebben begrip voor de zorg van de medewerkers en organisaties die getroffen worden door de afbouw van de ID- en WIW-banen. Doordat de bijdrage van het Rijk werd stopgezet, zijn andere steden al veel eerder gestopt met het subsidiëren van deze banen omdat ze te duur waren. Den Haag is de laatste stad in Nederland die tot op dit moment nog ID-banen heeft. Kijkend naar het beschikbare budget is het huidige beleid niet meer te handhaven. Er is minder geld en er zijn meer werklozen. In deze tijden is het van belang om zo veel mogelijk mensen te activeren en daarom is het noodzakelijk om het beschikbare budget over meerdere mensen te verdelen. Wij zijn van mening dat het mooi is dat er 200 ID-banen worden 'gewit' en dat er een goede regeling is voor 55-plussers. Verder willen wij dat de afbouw van de overige banen zo sociaal mogelijk geschiedt.