Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Datum: 9 december 2010

Onderzoek Meander naar oplossing slaapproblemen bij dialysepatiënten

Dialysepatiënten met slaapproblemen hebben op korte termijn baat bij het middel melatonine om de slaap te verbeteren. Dat concludeert ziekenhuisapotheker in opleiding Marije Russcher van Meander Medisch Centrum naar aanleiding van haar onderzoek naar het effect van langdurig gebruik van melatonine op de verbetering van slaap en kwaliteit van leven bij hemodialysepatiënten. Onlangs hield zij hierover een presentatie op het American Society of Nephrology. Uit de vele internationale mediaberichten bleek dat er veel belangstelling was voor de uitkomsten van het onderzoek.

Het onderzoek is opgezet nadat eerder onderzoek van Birgit Koch, destijds als ziekenhuisapotheker i.o. werkzaam in Meander Medisch Centrum, had aangetoond dat dialysepatiënten vaker slaapproblemen hebben dan de algemene bevolking en dat zij het slaaphormoon melatonine bijna niet meer aanmaken. In vooronderzoek werd aangetoond dat kortdurend gebruik van melatonine één van de mogelijkheden was om de slaap te verbeteren: de inslaaptijd, totale slaaptijd en slaapefficiëntie.

Ziekenhuisapotheker i.o. Marije Russcher heeft onderzocht of deze positieve effecten van melatonine ook aanhouden bij langdurig gebruik. In de studie is het korte termijn effect van melatonine op verbetering van slaapparameters bevestigd na drie maanden gebruik. Op lange termijn, na één jaar, was er een verbetering te zien in het sociaal functioneren van dialysepatiënten, waarmee de kwaliteit van leven verbeterde. Op het gebied van slaap was er helaas na één jaar geen verbetering te zien.

In totaal hebben zeventig hemodialysepatiënten meegedaan in vijf ziekenhuizen: Meander Medisch Centrum, Kennemer Gasthuis, Rijnland, CWZ en ziekenhuis Rijnstate. De studie is onderdeel van een gezamenlijke onderzoekslijn van Ziekenhuisapotheek Meander, Interne Geneeskunde Meander en afdeling Nefrologie VUmc. Meander Medisch Centrum is lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en heeft voor veel medische specialismen opleidingen in huis. De Nierstichting heeft het onderzoek gesubsidieerd. Het middel melatonine is verkrijgbaar op voorschrift van een arts, maar wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht