Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Energieteams in de buurt winnaar

Groene Parel 2010

Sittard-Geleen, 9 december 2010 - Initiatiefnemer gemeente Sittard-Geleen heeft gisteravond met het project Energieteams in de buurt De Groene Parel Award 2010 gewonnen. Dit heeft het netwerk voor maatschappelijke innovatie Het Blomberg Instituut bekend gemaakt. De Groene Parel is een stimuleringsprijs voor de gemeente en haar (private) partners met het meest vooruitstrevende lokale klimaatinitiatief. 'Energieteams in de buurt' is ook voor andere gemeenten zonder subsidie haalbaar. Eveneens sterk aan het project vond de vakjury, onder leiding van hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotmans, de bewezen resultaten en dat het voor én door de doelgroep tot stand is gekomen.

Energieteams in de buurt

In de gemeenten Sittard-Geleen en Stein heeft een Energieteam, bestaande uit mensen die van een uitkering afhankelijk zijn, eenvoudige energiebesparende voorzieningen aangelegd in de woningen van mensen met een laag inkomen. Het project begon in september 2007 en wordt thans afgerond. In totaal bezocht het team 3600 huishoudens en dat heeft de volgende resultaten opgeleverd: een CO2-reductie van 228 kg per woning per jaar als gevolg van energiebesparende voorzieningen, een CO2-reductie van 821.000 kg per jaar voor het hele project, een aanvullende CO2-reductie als gevolg van het opvolgen van energiebesparingadvies, nuttige werkervaring voor 12 medewerkers van het team, waarvan 3 doorstroomden naar de reguliere arbeidsmarkt en een besparing van gemiddeld 86 euro per jaar op de energierekening van huishoudens met een laag inkomen. Het project is een initiatief van de gemeente Sittard-Geleen en kon worden uitgevoerd dankzij kennis, personeel en financiële bijdragen van de gemeente S tein, ZO Wonen, Woningbeheer Born-Grevenbicht, Woningvereniging Obbicht-Papenhoven, Essent, Inhome Volta, Maecon Groep, Kenteq, UVW, Gamma Geleen en ondersteuning van Royal Haskoning.

De Groene Parel

'De Groene Parel' is dit jaar voor de tweede maal geïnitieerd door Het Blomberg Instituut en is onderdeel van het kennis- en netwerkplatform 'De Groene Versnelling'. Doel van de award is het bieden van een podium aan succesvolle lokale klimaatprojecten. Ook het verbinden van de kennis en ervaring van betrokken projectvertegenwoordigers en lokale bestuurders is een belangrijk element. De jury van 'De Groene Parel' stelde meerdere criteria op om mee te kunnen dingen naar de prijs. Projecten moeten onder meer gebaseerd zijn op een lokale publieke of publiek-private samenwerking en moeten betrekking hebben op mobiliteit, energie, gebouwde omgeving, duurzame gemeentelijke organisatie, gebiedsinrichting of bedrijventerreinen en industrie.




Gemeente Sittard-Geleen