Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 9 december 2010

Prinses Margriet opent museum Humanity House Den Haag

Maar 22 procent van de Nederlanders heeft er vertrouwen in dat giften voor noodhulp goed worden besteed. Dat terwijl de helft van de bevolking zegt geld te geven bij een landelijke inzamelingsactie. Maurice de Hond onthulde vandaag in bijzijn van Prinses Margriet tijdens de opening van het Humanity House zijn onderzoek naar het sentiment rond humanitaire hulp in Nederland. Het Humanity House is een museum en platform over mensen getroffen door rampen en conflicten. Lisette Mataar, directeur van het Humanity House: 'De onderzoeksresultaten onderstrepen het belang van een plek waar mensen verder kunnen kijken dan het dagelijkse nieuws, een plek waar mythes ontrafeld worden en we dilemma's bespreekbaar maken. Het Humanity House is meer dan een museum alleen, hier kunnen mensen in de huid van een vluchteling kruipen.'

Het vertrouwen in humanitaire hulp is het laagst bij de PVV (2 procent), VVD (11 procent) en de SP (18 procent). Bij de rest van de politieke partijen schommelt het vertrouwen tussen de 30 procent en de 40 procent. De helft van de Nederlanders geeft wel eens aan een landelijke inzamelingsactie. De helft daarvan zegt nu door de veranderde economische omstandigheden minder geld te gaan geven. Slechts 37% van de Nederlandse bevolking denkt dat Nederland goed voorbereid is op een ramp.

In het Humanity House ervaart de bezoeker wat het is om een ramp mee te maken of in een oorlog verzeild te raken, en hoe het voelt om aangewezen te zijn op noodhulp. Daarnaast is het Humanity House een onafhankelijk en onpartijdig debatplatform en biedt het educatieve programma's aan het onderwijs. Het kersverse museum aan de Prinsegracht 8 in Den Haag is vanaf 10 december toegankelijk voor publiek. Om de opening te markeren is het Humanity House op deze vrijdag gratis toegankelijk.

Meer informatie: www.humanityhouse.org