Gemeente Maastricht

Gemeente doet aangifte van verwijdering monumentale deuren

9 december 2010

De gemeente Maastricht heeft bij de politie aangifte gedaan van een overtreding op de monumentenwet. Uit een Rijksmonument in de stad zijn 22 monumentale deuren verwijderd. Vanwege de hoge mate van monumentaliteit van de deuren en de inbreuk op het monumentale karakter van het pand besloot de gemeente tot aangifte.

De eigenaar van het pand meldde de vermissing van de deuren bij de gemeente. Het betreft 21 eikenpaneeldeuren en een eikendeur met glas. Op grond van de monumentenwet is het verboden een beschermd monument zonder vergunning te verstoren of aan te passen. Het beschadigen van een beschermd monument is een economisch delict, voor zover dit delict opzettelijk is begaan.

Maastricht is de tweede monumentenstad van Nederland en heeft circa 1660 rijksmonumenten. De gemeente is in de monumentenwet aangewezen om toe te zien op de bescherming van de monumenten in de stad. Voor aanpassingen aan deze monumenten moet een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Dat geldt voor alle bouwkundige aanpassingen aan het object, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.