Gemeente Amsterdam stadsdeel West


Deelraad West stelt afvalstoffenheffing 2011 vast

9 december 2010

Deelraad West stelt tarief met verhoogde solidariteitsheffing voor 2011 vast

De deelraad van stadsdeel West heeft op 7 december het tarief afvalstoffenheffing voor het jaar 2011 vastgesteld. Het tarief stijgt iets door de solidariteitsheffing wat, vanuit sociaal beleid, volledig onderschreven wordt door het dagelijks bestuur.

Door het besluit van de Deelraad wordt het jaartarief voor afvalinzameling in stadsdeel West voor een meer persoonshuishouden EUR 350,16 en voor een eenpersoonshuishouden EUR 262,62.

Solidariteitsheffing
De gemeente Amsterdam hanteert een solidariteitsheffing. Dit betekent dat mensen met een zeer laag inkomen kwijtschelding krijgen en geen afvalstoffenheffing hoeven te betalen. In deze tijd van crisis en bezuinigingen is het aantal huishoudens dat in aanmerking komt voor deze kwijtschelding toegenomen. Dit heeft geleid tot een verhoging van deze heffing in 2011 en is verwerkt in het tarief.

Reinigingsrecht
Voor bedrijfsafval geldt ook een nieuw reinigingsrecht. Bij wekelijkse afgifte van maximaal 4 hectoliter per week is een tarief ad EUR 1037,47 van kracht en bij afgifte van minder dan 1,5 hectoliter per week EUR 414,99. De kosten voor inzameling en verwerking van het afval worden er grotendeels mee betaald.

Efficiënt en Duurzaam
Stadsdeel West onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om de afvalinzameling in de komende jaren zonder verdere stijging van de kosten te organiseren. Dirk de Jager, portefeuillehouder openbare ruimte: "Ik streef ernaar om de afvalinzameling de komende jaren efficiënter te regelen. Ik probeer daarmee de kosten voor het stadsdeel en daarmee de tarieven voor de burger, naar beneden te brengen. Er wordt intensief onderzocht hoe dit realiseerbaar is. Daarbij denk ik vooral aan duurzamer en efficiënter werken zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Dat blijft voorop staan".

In het voorjaar van 2011 zijn de uitkomsten van de onderzoeken bekend.