Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aanpak Regeldruk: de uitdaging blijft!

Minder regels, meer service; "Er is veel gerealiseerd maar de uitdaging blijft", dat bleek de conclusie van het eindcongres van de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 8 december jl. In het Rotterdamse stadhuis evalueerden ambtenaren en bestuurders, afkomstig vanuit Groningen tot aan Sittard, de behaalde resultaten voor de landelijke Administratieve Lastenverlichting. Enkele gemeenten, waaronder Rotterdam, hebben in hun aanpak regeldruk buitengewone prestaties geleverd en werden die middag door de VNG in het zonnetje gezet. Het VNG eindcongres vond plaats in het Rotterdamse stadhuis, wat prijsonderdeel was van de in 2009 gewonnen wedstrijd 'Minder Regels, Meer Service'.

Tijdens het VNG-congres opende Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie) als gastheer het programma en gaf alvast een doorkijkje naar de nabije toekomst. De gemeente pakt de regeldruk voor burgers en ondernemers verder aan, zowel in de profit als in de non profit sector. Op 15 december 2010 ondertekent zij onder meer een convenant waarin voor Rotterdam belangrijke economische partijen deelnemen, waaronder VNO-NCW Rotterdam, de Kamer van Koophandel Rotterdam en MKB Rotterdam. Ook gaat Rotterdam dit jaar nog aan de slag met het in kaart brengen van de irritatie top 10 voor burgers en bedrijven.

Gedurende het VNG eindcongres bleek de centrale vraag: "Vier jaar vermindering regeldruk en verbetering dienstverlening, wat heeft het opgeleverd en hoe nu verder?" Naast een terugblik op de bereikte resultaten en het delen van wijsheden werden er daarom afspraken gemaakt over de gemeentelijke inzet voor de komende kabinetsperiode.
1/2

Minder regels, meer service
Het programma 'Minder regels, meer service' werd 4 jaar geleden door de VNG en de landelijke regiegroep regeldruk (Min. EZ en Fin.) in het leven geroepen om gemeenten te helpen bij het bereiken van de door het Bestuurakkoord verplichte reductie van de administratieve lasten met 25%. De looptijd van dit programma liep tot en met 2010.