Belgische Federale Overheid

mens van 10 december, benadrukken Yves Leterme en Steven Vanackere de inzet van België voor mensenrechten in de wereld

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de mens van 10 december, benadrukken Yves Leterme en Steven Vanackere de inzet van België voor mensenrechten in de wereld

Datum: 09 december 2010

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de mens van 10 december, herinneren Eerste Minister Yves Leterme en Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere aan de inzet van België voor mensenrechten over de hele wereld. Zij benadrukken in het bijzonder de inspanningen die België en de Europese Unie hebben geleverd om kinderen en vrouwen in gewapende conflicten beter te beschermen en om de essentiële rol te bevorderen die voor vrouwen is weggelegd bij het versterken van vrede en veiligheid.

Yves Leterme en Steven Vanackere verheugen zich over de recente positieve ontwikkelingen zoals de vrijlating van d'Aung San Suu Kyi en het feit dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties opnieuw heeft opgeroepen tot een wereldwijde opschorting van de toepassing van de doodstraf - wat nooit eerder door zoveel landen werd ondersteund. Zij verwelkomen in dit opzicht ook de ratificatie door Kirgizië, eerder deze week, van het Tweede Facultatief Protocol bij het International Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten dat voorziet in de afschaffing van de doodstraf.

"Deze ontwikkelingen moeten - net als de dagelijkse strijd van voorvechters van de mensenrechten over de hele wereld - een inspiratiebron zijn voor iedereen," zegt minister Vanackere. "In deze tijden van wereldwijde economische crisis, wisselende krachtsverhoudingen en ten overstaan van enorme uitdagingen zoals klimaatsverandering, moeten we op onze hoede zijn voor kortzichtige antwoorden die voortvloeien uit onnodig pessimisme. Zoiets zet de fundamentele en universele principes verbonden aan het respect voor menselijke waardigheid op het spel", waarschuwt Steven Vanackere, die herinnert aan het belang dat hij hecht aan het respect voor de vrijheid van meningsuiting en vereniging, aan de strijd tegen foltering en elke vorm van geweld, onverdraagzaamheid en discriminatie, of deze nu gebaseerd is op het vermeende ras, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of wat dan ook.

Eerste minister Yves Leterme betreurt van zijn kant dat wereldwijd heel wat landen de conventies over mensenrechten nog steeds niet volledig toepassen en op deze manier hun verplichtingen tegenover hun eigen burgers niet nakomen. "Vandaar het belang om niet alleen met de regeringen van deze landen de dialoog aan te gaan maar ook de hand te reiken naar niet-gouvernementele organisaties en naar de burgermaatschappij in de ruime zin van het woord".